Učitelj

252 УЧИТЕВСКО УДРУЖЕЊЕ

установе, као што је то и до сад Учит. Удружење чинило. Зато је Глав. Одб. уписао Удружење за члана добротвора Српске Књижевне Задруге, и положио улог од 150 дин. Даље је Глав. Одб. дао извесну помоћ ђацима, који се школују у Бечу, а који су изгубили стипендије бранећи народност своју; дата је помоћ српским школама у Бељини и Брчкој, приликом приређивања срећака у корист тих школа, и на послетку дата је помоћ изасланицима Удружења, који су ишли у Загреб, и певачком друштву, које је ишло на прославу при откривању Гундулићева споменика у Дубровнику.

КУ. Подизање споменика пок. Ј. Гавриловићђу.

· Ове године Глав. Одб. је имао да доврши рад започет још прошле године, који је имао да даде видљива знака захвалности "добротвору учитељске сирочади, пок. Јов Гавриловића. Положивши 10.000 дин. у Управу Фондова као Фонд пок. Ј. Гавриловића из кога ће се издавати патриотска књижевна дела, Глав Одб. је одмах настао да се гроб великог нам добротвора огради и да се на Калимегдану подигне споменик с бистом покојниковом. Овај споменик је јуче на свечан начин откривен уз суделовање великог броја гостију и учитеља.

Из „фонда пок. Ј. Гавриловића“ ове год, Глав. Одб. није могао издати још ни једну књигу. али је ангажовао једног од наших најпризнатијих књижевника, који ће описати живот и рад пок. Гавриловића, „што ће бити прва књига издања из поменутог Фонда.

5 јула 1898 год.

у Београду.

Председник Главног Одбора Учитељеког Удружења. _

Мих. Јовић

За деловођу, члан,

Д. Ј. Путниковић

Потпредседник и благајник, Чланови: К. Ј. Глишић Анта Голубовић

Урош Благојевић 5 Дим Ј. Соколовић |

Десетој учитељској скупштини

Извештајни одбор проучио је извештај Главног Одбора о раду ње говоме раду за ову годину, иима част поднети Х. учит. екушштини овај "свој извештај : |

Извештајни Одбор проучив сву радњу Гл. Одбора за ову годину у онолико, у колико ју је Гл Одбор изложио у своме извештају -— те"жећи да потнуно одговори својој дужности, коју му Х. учит. скупштина,