Učitelj

МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ 879

опет посматрамо и помоћу предмета, који су у тим правцима од ученика.

Сад се ђаци веџбају посматрајући (све напољу) и оваким питањима: на којој је страни света од нас она кућа 2 виноградг селод дрвог планина2 долина итд. Где је твоја кућаг Ђак пружи руку. Која је то страна светаг А на којој је страни света школа од твоје кућег Од онога брда 2 селаг итд. Окрените се сви северу ! југу! западу! истоку!

Да би још боље запазили стране света, у дворишту ће се побити један повисок кочић, па ње се озго приковати две летвице, положене у накрст, тако, како ће крајеви показивати стране света. — После ће ученици сами редовно, а у извесним размацима и с учитељем, преко целе године посматрати излазак и залазак сунца, и одређивати на претходни начин — помоћу предмета пзмеђу себе и тачака где сунце излази и залази правац, те ће тако олако научити да сунце не изгрева ш не залази на истој тачци целе године, пи научиће још, на коју се страну помиче лети, а на коју зими. Разуме се, ово ће знати тек крајем школ. године, пошто су цеље године, на претходни начин, посматрали то.

Тек пошто овако, напољу и посматрањем, с разних тачака, ученици стекну јасне преставе о странама света, те се умедну добро оријентирати, говориће се се њима о томе у учионици, те да запазе: који је зид с источне, који са западне итд. стране,

Сад ће они при престављању одређивати међусобни положај предмета и земљишта по странама света.

Прелазећи на околно земљиште и улице, учитељ ће на првом кораку добити прилике да говори с ученицима о породици и задрузи. Чим наиђе на прву кућу, до школе, нека ту застане и нека се поразговара с ђацима: ко ту станујег Кога он има7 итд. па ће им објаснити и шта је породина и шта је сусед. Сад ће веџбати ђаке у томе да би још боље разумели. Чија је кућа до твоје кућег Ко је теби суседг Ко је сусед налпој школи Кога ти имаш» Од које си породицег итд. Ускоро ће можда наићи на каку задружну кућу. Ту ће застати и поразговарати се с ученицима о задрузи, те им објаснити шта је то. Питаће ученике, да они набрајају и друге познате им задруге. Зашто се зове ово задруга. Зашто ово није задруга 2 итд.

Околно земљиште и улице ученици ће упознавати на псти начин, као и двориште и учионицу. Ићи ће најпре с учитељем и посматрати парче по парче, застајући код сваке важније зграде, места, и објашњавајући је ученицима: како се зове,