Učitelj

508 о | УЧИТЕЉОКО УДРУЖЕЊЕ

Милован Слепчевић није за разлоге да се Глав. Одбору оставе одрешене руке. Он је за то да скупштина одреди буџет и да је Гл. одбор дужан кретати се у границама свог буџета.

Јован Фалиповић, је за предлог о бупету. Одговара Јовићу да треба. ограничити Одбор.

Председник побија наводе Слепчевића п Филиповића. Доказује, да је ове године дата помоћ само двојици чланова, а нечлановима није давана.

Путниковић пита: да ли је осигурано примање према издавању. Шта ће у том случају радити Глав. Одбор ако примање буде. мање од давања

После је овај предлог стављен на гласање и већином гласова одбачен је.

Председник рече да је извештајни одбор готов с радом Позва скупштину да саслуша извештај одборски. „Љубисав Јовановић

чита извештај:

Х!. Учитељској Скупштини.

Изљештајни одбор проучио је извешће Главног одбора о њего вом раду у овој !898-4 години и пре, него што изнесе своје миш“ љење о њему, нека му је дозвољено свратити Учитељ. Скупштини. пажњу на неке појаве које су се од подужег времена увуклеи о домаћиле у нашем Удружењу, а тиме му доста штете учиниле си | његов морални углед у неколико понизиле.

Није више никаква тајна, да се је међу нашим друговима, учитељима београдским, још од пре неколико година, појавила нека лична и сигничарска мржња и зађевица, која је из године у годину расла све више и чији је резултат био напослетку био тај. да су се ти наши другови поделили међу собом у неке две Франције, Толико је та њихова подела и- несугласица све већег. маха узимала, толико да је наше удружење потискиваво на све нижи ниво. Другови њихови из унутрашњости, увиђајући, какве би рђаве по следице за удружење могле настати од овога њиховог неслагања. покушавали су неколико пута, да у интересу слоге, у интересу у-, гледа учитељског и најзад у интересу напретка самога удружења, да те њихове несугласице изравнају.

И ако су оги покушаји по неки пут испадали повољно, изгледа, да су се ове несугласиве међу њима само за неко време стишале, да се доцније у већој мери и озбиљнијем карактеру опет појаве, а на штету угледа и напретка удружгња.