Učitelj

512 повео РЕКУ.

тересе учитеља и учитељица и које управо иду на крњење њихових стечених права, Главни Одбор Учитељског Удружења упутио је писмо г. министру просвете ове садржине:

„Господину министру просвете и црквених послова.

Главни одбор Учитељског Удружења, повван својим положајем да буде тумач жеља и погледа већина учитеља у Србији, сматра за дужност, да Вам изнесе неколике примедбе на „Пројекат измена закона о основним школама“ и моли Вас да их узмете у призрење.

Обилазећи ситније разлике у мишљењу, Главни Одбор изабрао је најтежа и најкрупнија питања да 'Вам о њима подносе своје мишљење.

1. Да би се боље осигурао раденик учитељ од политичких трзавица, самовоље кметова и других, нарочито антисрпеких утицаја и да би могао рачунајући на дужи низ година, бити инцијатор свих културних и просветних рефорама свога места, као и да би могао материјално напредовати — потребно је да се узакони:

Да се учишељ тч учитељица који имају 10 година службе не могу премештали без своје молбе.

9, Учитељице као мајке, поред свега тога што су оптерећене и материнским дужностима на дому, боље су васпитачица од уседелица, које се овим пројектом стварају. Поред тога ни једноме закону не треба. да буде циљ спречавање брака, а то нарочито неби требало да буде у ономе сталежу, који својим моралним животом треба да буде углед појасевима наше омладине.

Ако се у закону донесе одредба : да се учитељице поступно а у извесном року преведу у женске школе, па ма и са нешто мањом плалпом онда би се ово учитељско питање лакше и правилније решило.

3. Уитељски је позив врло тежак. Учитељ врло брзо троши свој организам. И у колико је учитељ ревноснији у своме послу у онолико има изгледа да пре постане неспособан за учитељску службу. Овакви примери нису ретки. И у оваким приликама ле. кари су препоручивали болесним учитељима да промене положај. Ако се и болесним учитељима узме право да им се рачунају године службе при прелазу у другу струку, онда би то био је. динствен пример да се кажњавају учитељи који су се ревносном. службом истрошили.

Према томе требало би узаконити ово: