Učitelj

те од кк 46 Пати о а

Учитшељима који би ревносним радом онеспособили за рад у школи, при прелазу у другу струку, рачунаће се године службе ароведене у учитељству.

4. Маузев неке ређе случајеве учитељи већином остављају службу у току школске године због домаћих и других неприлика. Исти оваки узроци и појаве догађају се посведневно у свима струкама државних службеника. И ни у једној другој струци нема тако тешких законских казна за ово.

Главни одбор мисли да је довољна казна за учитеља, који поднесе оставку у току школске године, ако изгуби једномесечну плату и држи ди би требало из Пројекта са свим изоставити повледњу алинеју: „ако се у службу врати узеће му се тромесечна плалић и т. д“.

5. По закону ог 31 децембра 1882 гр. иако није прецизно одређено, сматрало ес и практиковало: да се учитељ који има 10 година службе, ставља у пензију за грешке, које не доликују васпитачу и наставнику“

По садањем Пројекту учитељими учитељи це и од 30 година елужбе могу бити отпуштени по одлуци Главног Просвет. (Савета за исте грешке и кривице. Зато је Главни одбор мишљења да у чл. ХХП Пројекта треба Формулисати ову одредбу овако.

Ну опшуштање училеља ц учитељица који имају 10 го. дина службе бива, када буду за кривице осуђени судом више од + месеца. А и свима другим, силанијим кривицама, које би понижавале углед наставника и васпитача училељи ће, по одлуци Глав. Просв. Савета, бити стављени у пензију.

Подновећи Вам ово своје мишљење, Главни одбор жали „што му се није раније дала прилика за ово, и нада се да ћете Ви, као признати пријатељ просвете и српских учитеља примити његову молбу и сачувати и основну школу и учитеље од свега, што би их могло уназадити и понизити.

Бр 280. 28 јануара 1896 : Београд. 6 ОСовитим ПОШТОВАЊЕМ понизни : Деловођа, · Председник Гл. Одбора Стев. У. Ђорђевић Учит. Удружења · Мих. Јовић

ои