Učitelj

598 РУЧНИ РАД У МУШКОЈ оОСН. ШКОЛИ

јер има час гимнастике за то. Кад дете часовима чами у школи, седећи мирно и згурено, шта могу два односно три гимнастичка, часа ведељно да учинег Ништа! И кад је тако, онда овај иначе телесни рад морамо удесити, да се не ради мирно — седећи, већ да. при њему буде што више и што разноврснијих покрета телесних.

Тоад је признато, да школе развијају многе болести баш оним мирним седењем при раду, гледајмо да бар овим у неколико одмогнемо том развоју болести. Ово баш за рад тога наговешћујем, јер у историји развоја ручнога рада наилазимо да је некад увођен баш ручни рад при ком се мирно седи. Тако је нпр. Фино корпарство, а таки је и дрворез тестерицом, који ми највише радимо, а који сам и предавао лањеске године у мојој школи. При овоме раду, дете је згрчено, погурено и принуђено да часовима седи мирно покреЋући механички само десну руку. а што је најглавније дише ону прашину, која се ствара стругањем. Дакле такав рад не сме да буде, већ да што више покреће ученика али да му снагу не на преже сувише као нпр. цри ковачким радњама.

С овом напоменом стоји у тесној вези и оно што важи за 9-ту тачку, да рад не сме да буде мирно седећи. Ну овде ваља и на то пазити, док један орган ради, други да не мирује сасвим и дуго. А то се може лако удесити.

Тако може се нпр. у неким радњама заказати деци да раде ти левом руком, те да се и она вежба. То ће истина из почетка бити мало теже за децу, али ће их бар занимати, а тиме нећемо једнострано вежбати већ свестрано.

Му без сумње многима изгледа чудноват захтев код тачке 10-те. Што ће нама да улешавамо ручни рад методичкиг Кад га учитељ предаје методички — то је доста. То је истина, али без уређеног рада, без рада с планом и од стране дечје нема ништа. Ако грађевинар не испланира грађевину у напред, неће бити сигуран да ће му рад испати добро. С тога ученик ваља увек да најпре испланира што год хоће да направи, па да ради.

„Да би 11-ту тачку објаснио морам такође неколико редака употребити. У нашим школама цртање а и геометрија тако се жаловно предају, да би боље било да се и не каже да их имамо као наставне предмете. О начину како се помажу ови предмети ручним радом, мало пре тих напоменух завршујући говор о васпитним циљевима, Ну не само да се ручним радом и помаже цртање, већ то може да буде и са другим предметима. Нпр. кад дете рачуна при размеравању и планирању онога што прави, па онда ручни рад да буде од помоћи изучавању ботанике јер при преради дрвета