Učitelj

298 ПРЕДАВАЊЕ

цртам на табли 1д.м. (Цртам правоугаоник дужице 1д.м. а нешто мало ужи. Иза њега означујем столицу малим четвороуглом). Сад и ви нацртајте на хартији ово исто. Колико треба да је дугачак ваш сто 1 прст. А широк Мање од прста. Нацртајте.... Иза њега означите и столицу, онако као и ја на табли.

Колико има табала у школи% Две. Како стоје према столу“ Једна с деве, друга с десне стране. Јесу ли табле иза клупа Оне су пред клупама. Ево да нацртам и њих. (С једне и друге стране стола два четвороугла).

Шта сам ово нацртао на табли“ Школу. А ви на хартији7 Исто. Шта има у овој школи на табли“ Клупе, табле, сто ит д. А на хартији. То исто. Је ли ово, на табли, истинска школа% Није. А на хартији“ И ту није. Какве суг Нацртане. Која је школа већа: ова на табли или ова права школа% Права је већа. А ова на табли или на хартији“ На табли је већа.

Нека изиђу Лаза и Ђока... Лаза нека показује све ствари у

школи, Ђока на табли, а ви сви на хартији... Идите на место. Изиђи Павле! Пазите! Павле ће показивати место ђака које ја именујем и пред тим местом, клупом — цртом — метуће тачку; то ћете исто и ви урадити на хартији.... Где седи Јоца Петровић # (Павле тражи му место и ставља тачку). Где седи Милорад Милојевић 7... Где је место Н. Нг У којој је клупи и на ком месту Г. ВђГ итд. Павле нека иде на место. (Овако тражити да се обележе места појединих ђака, разуме се, преко реда. Одређивање, обележавање мора бити тачно, онако како ђаци у истини и седе у клупама).

Изиђи Јопо! Ти, Јоцо, обележаваћеш тачком на табли — у школи — место где будем ја стајао, а сви то исто на хартији. Где стојимг Пред столом% А садг Седите на столици, иза стола. Где сам сад“ Пред таблом; Означите! А саду Иза клупа. ит.д. (Овако учитељ стоји на разним местима, а сви то место обележавају тачком на хартији у нацртаној школи.

» 56

Е, децо, ово што сте израдили у школи да поново израдите и код куће. Али то што будете код куће израдили да буде веће од овога; нека буде све два пута веће: два пут веће стране, два пут дуже клупе, и сто, и табла и све. Можете израдити лениром па да буде и лепо.

%

Овако мислим да треба радити ово предавање, које је међу првим предавањима из земљописа у П раз. Ја сам њиме био задо-