Učitelj

240 гласник

Дело лист за науку, књижевност и друштвени живот. Октобар 1896 г. Год. 1. Цена 16 динара годишње.

Нисмени састави за школу и народ, Израдио Д. Ј. Путниковић учитељ. Издање књижаре Вел. Валожића. Београд 1896 г. Цена 0:50 пара динар.

Наставник лист Проз. дина у Србији. Свеска за Октобар 1896 г. Уредник Л. Лазаревић проф. Цена за чланове Учитељског Удружења 6 динара годишње.

_ Весник српске цркве лист свештеничког Удружења за Хришћанску поуку и свештеничко усавршавање. Уредник Протосинђел Виктор. Св. 1Х год УП. Београд 1896 г. Цена 12 динара за годину.

Нови васпитач орган за педагошку књижевност. Власник Мита Нешковић. Свеска 1Х год. 1Х. Сремске Карловце 1896 г. Годишња цена за Србију 8 динара.

Бранково коло за забаву, поуку и књижевност. Власник и уредник Паја Марковић Адамов. Бр. 46 год. П. Сремске Карловце 1896 г. Цена 6 Фор. за годину.

Училишценљ прђгледђ издаје стални комитет у Министарству Просвете у Софији. Октобр. књ. 10 Год. 1 Софија 1896 год. Цена за иностранство 8 дин. годишње.

Везеда. псћећјзка лист ва учитеље и пријатеље народне школе. Излази у Прагу два пут месечно. Св. 45. год. ХХУШ. Цена —

ГЛАСНИК,

БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

Из Просветног Савета. На 670 седници од 30. Октобра тек. године Просветни Савет одлучио је: |!) да г. Милан Костић евр. ђак Велике Школе има квалификације за наставника у средњим школама; 2) да се карта г. Св. Вучовића учитеља према рефератима г. г. Саве Антоновића и Д. Ј. Путниковића не може употребити у основним школама; 3) да се књига, „Основне и грађанске школе у Чешкој“, може преморучити за књижнице основних школа; 4) да је «Латинско-сриски речнин" својина г. Јов. Ђорђевића, да га треба прештампати и хоноривати и 5) да се изјави г. Министру, да није било коректно први пут избацити име пок. Дим. Исаиловића као првобитног писца и без икаквог пијетета не оставити на овом речнику име човека, толико заслужног за српску књигу; 5) да се на основу поднетих реферата г. Довијанића и др Ђ. Ђорђевића г. Љешевић бив. учитељ