Učitelj

РТА ОН и Е 241

који је за оправдање своје кривице, ради које је отпуштен из учитељске слузжбе, поднео нове доказе о својој невиности и лажним доставама тужица и других — може поново вратити у учитељску службу: 6) да Радивоје Ристић у Гор. Топличи може остати у учитељској служби, но да би га ваљало преместити из досадањег места; 7) да се г. Моши Ј. Пинто не могу уважити тражене године службе; 8) да се привремене године учитељске „службе могу уважити за пензију г-цама, Катарини Никетићевој, Регини Јелишевој и Софији Бранковићевој; 9) да се г. Јовану Ковачевићу могу уважити године учитељске службе, које је провео ван Србије у сталне и 10) да се Аксентију . Милутиновићу не може уважити молба о годинама учитељске службе. > .

Код Председника Академије Наука Господина М. Ђ. Милићевића. Као што је познато, Господин Милићевић, изволео је уступити Нашем Удружењу свој лепи превод «Галебову Стену», која је у другом издању раздавана купцима наших срећака. За то доброчинство, Главни Одбор уврстио је Господ. Милићевића у ред својих чланова добротвора, и на дан 26. Октобра, председник Глав. Одбора, са деловођом и благајником, били су код Господ. академика и предали му лепо уоквирену диплому са неколико комада књига нашега издања. Том приликом је наш председник, са неколико топлих речи поздравио Господ. Милићевића, као јединственога књижевника, који је својим списима највише припомогао да наша омладина позна и заволи своју лепу домовину. За ту неоцењену услугу остаће му вазда захвални наставници, који се тако често и много служе његовим делима у васпитавању младежи. Уз то још, изјавио је велику захвалност на уступању, «Галебове Стене», што је учинило, да Удружење повећа своју имаовину, и тиме ступи корак напред остварењу своје замисли — зидању дома.

Тронут пажњом, која му је овим учињена од стране Нашег Удружења, Господин Милићевић изјавио је радост, што нам је својом услугом помогао, да се колико толико приближимо своме циљу. Даље, разбирао је за Наше Удружење, радовао се његову напретку, и препоручујући нам слогу и истрајност у раду изрекао је жељу: да види што пре Учитељски Дом.

Новембра 3 тек. го-

Стогодишњица пок. Јована Гавриловића. дине навршило бе сто година од рођења великог добротвора учитељске сирочади, поч. Јована Гавриловића. Да би се и овом приликом одужио сени великог покојника, Главни Одбор Учитељског Удружења по претходном споразуму с београдским члановима одлучио је: да у спомен стогодишњице одржи свечану седницу 24 новембра ове године, на коју су позвани сви учитељи из. Београда и околине. Главни Одбор решио је: да се на свечаној седници постави темељ оснивању школског Музеја. У идућој свеспи донећемо извештај с ове свечане седнице.

Премештен. — Михаило М. Стевановић учитељ у Пожаревцу. члан Главног Одбора Учитељског Удружења и уредник «Народне Школе» премештен је у Кладово по потреби службе. Незнамо поуздано, шта је узрок премештају овог одличног и вредног нашег друга.

Почасни члан. Ценећи заслуге око заузимања за основне школе и учитеље, ресавски учитељски збор изабрао је за свог почасног члана г. Арсу Шуменковића писара среског.

УЧИТЕЉ 16