Učitelj

250 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

у. Састанак

ДРЖАН 8 АВГУСТА ПРЕ ПОДНЕ У САЛИ В. ШКОЛЕ.

Председник отвара У састанак; позива чланове скупштине да заузму своја места. 5

Састанак је отворен у 8 6. и [59 м. Наређује секретару да чита записник ИП! састанка.

Секретар Б. Вукићевић чита записник Ш састанка Учит. Скупштине.

Шредседник пита, има ли ко шта да примети на прочитани записине.

Д. Џутниковић примећује“ да неби требало све ситнице да улазе у записник. :

Председник скупштине изјави: да је записник врао добро вођен као да је стенографски бележен и нареди да се и они ранији запиеници поправе и стилизују као овај. За тим чита депешу Гг. Ђуре Кустудића лекара ср. звишког у којој благодари Учит. Окупштини на. указаној му почасти што га је изабрала за почасног члана удружења, Г. Кустудић уписује свога сина, за члана добротвора Учит. Удружења.

Председник јавља скушштини, да је поднет предлог од Сав. Грбића и другова, да се понова решава о откупу дела Историја Цивилизације у Енглеској у преводу од Боже Кнежевића проф. но пре тога наређује да се понова прочита одлука извештајног одбора по тој ствари.

Известиланц чита понова одлуку извештајног одбора.

Васа Терзић вели: ако. је тако да се новац за књиге да г. Кнежевићу по распродаји истих, онда предлаже скупштини да усвоји одлуку извештајног одбора.

Председник понова чита решење извештајног одбора за потврду Васиног мишљења. |

Рајко Мицић вели: да ми књиге не откупљујемо већ само распродамо и тиме учинимо услуге и њему и ширењу књиге.

М. Велицки слаже се са г. Рајком. |

Мића Ивковић додаје: да се учитељима-цима продају у пола цене а осталима по продајној цени.

Известилац чита решење извешт. одбора по молби удовице пок. Милије Јаношевића, учит. којим предлаже скупштини, да јој се изда 50 дин. једном за свагда. у

Коста Андријашевић говори, како је Јаношевић био добар пионер српства а у исто време и члан учит. удружења до 1895 г., а доцније није могао због болести да се упише за члана. Мишљења је, да му се да стална помоћ.

Мих. Станојевић говори оно што и Андријашевић.

Јов. Голубовић вели: да је био заједно у једном збору члан са пок. Јаношевићем. Он је вели последње године био премештен у Малошиште, те због тога а и због своје болести пометен је, те се није уписао за члана. Предлаже да му се даје помоћ.

Мих. Стевановић вели: да добро познаје Милију Јаношевића као ревносног поборника за идеју нашега удружења. И он је за то, да се његовој породици да стална помоћ 20 дин. месечно.