Učitelj

У

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 837

године члан, а ни управа збора где је члан није дала мишљење да му се да помоћ — то је на основу свега Гл. Одбор решио: да се г, Анђелићу не може дати помоћ.

шШ.

Чита се молба Вукосаве П. Анђелковићке, учит. у Рековцу. којом моди за помоћ ради лечења свога мужа Пере Анђелковића, учит. Пера је болестан и на основу лекар. уверења добио је од г. министра просвете годишње одсуство ради лечења,

Управа збора у Рековцу мишљења је: да му се да што већа помоћ, јер је јако оболео а нужна му је помоћ ради лечења, а и члан је утемељач Учит. Удружења, Гл. Одбор решио је: да се Пери Анђелковићу да новчана помоћ 80 дин.

ТУ.

Чита се писмо управе «Средишног Одбора Учитељских Друштава у Краљевини Чешкој», којим износи своју готовост да ступи у тешњу везу са Учит. Удружењем у Србији. Радо би своје листове и издања слао у замену са нашим; слали би своје изасланике на наше скупштине. као и ми наше на њихове; путовали би о школским феријама. Траже предусретљивост од наше стране, а све то и нуде својој словенској браћи. Решено: да се Средишном Одбору одговори писмом, у коме ће се прихватити врло радо предлог наше браће, чешких учитеља.

у.

Драга Ђукић, учиг. у Бадњевцу, јавља: да је њен муж Петар Ђукић умђо 31 марта ове год. Главни Одбор одао је своме бив. другу Џетру последњу пошту са речима: Бог да му душу прости!

МЕ. ћ

Прочитани су реферати г. г. Апића и Путниковића о поднетим рукописима на конкурс Учит. Удружења за једну књижицу, која би била згодна за лектиру ученика [ и П разр. осн. школа. На основу ових реферата Гл. Одбор одлучио је: да се рукописи под натписом «Нове приче“ и знаком «Облагородите срце“ одбаце, а цод натписом „Смиље“ и „Низ Бисера“ врате писцима, да их према рефератима поправе. Овако поправљени рукониси предаће се референтима понова и који буде примљен, штампаће се у идућој школској години, пошто је за ову годину већ доцкан.

Референтима је одређено по 30 динара хонорара.

(Држана 17. априла 1897). Били су: Ђ. Ивковић, Ил. Радосављевић, Ил. Миљковић, Н. М. Чола• ковић, Стев. У. Ђорђевић, Никола Соколовић, Ст. Николић, Гвозд. Јовановић. |

Председник Ћ. Ивковић, реферише Глав. Одбору о понуђеној причи г. Мих. Станојевића «Венац Хмељевог цвећа»; да је то једноставна прича