Učitelj

838 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

за ђаке више основне школе, која би имала до 5 штампаних табака. Решено: да Гл. Одбор не може примати књижице без конкурса.

пр

Председник предлаже да се избере један члан за Уређивачки одбор «Учитеља» на место г. Вучовића, који је са службом премештен у Смедерево.

Главни Одбор изабрао је за члана уређивачког одбора „учитеља“ г.Н. Соколовића.

Ш.

Прочитано је писмо Д. Ј. Путниковића, учитеља који је на последњем гласању изабран за члана Глав. Ообора, којим јавља Гл. Одбору да се не може примити ове дужности.

Га. Одбор примио је ову оставку г. Путниковића к знању и решио: да се ово место не попуњава, јер је већ ова година на измаку.

ТУ.

Главни Одбор саветовао се о томе: на који начин да се утиче на чланове удружења и у опште на учитеље-це те да примају дружински лист «Учитељ», јер је врло мали број оних, који су се претплатом одазвали.

Решено· да се упути писмо зборским управама и да се умоле, да се заузму за што више претплатника.

5 М.

Благајник реферише, да је по наређењу Глав. Одбора до сада неколико пута позивао дужнике, који дугују Удружењу било од срећака, књига и узетог зајма, па се врло мали број одазвао и пита Га. Одбор, шта да ради даље, те да дуг, који износи до 3000 дин., Удружењу осигура.

Главни Одбор, после дужег саветовања, одлучио је: да се дужници преко управа зборских још једном опомену на своје обавезе; а оне, које се и после ове опомене не би одазвали, предаду адвокату, да од њих судским путем изврши наплату.

(Седница од 18 Маја. 1897. год.).

Били су: Ђ. Ивковић, Из. Миљковић, Н. М. Чолаковић, Ил. Радосављевић, Стев. У. Ђорђевић, Ст. Николић. Ср. Стевановић, Ник. Соколовић, и Г. Јовановић.

% К

Председник отвори седницу и напомену: да по друштвеним правилима треба на два месеца пре држања Учитељске Скупштине, која се сваке године држи о великом школском одмору, одредити дан држања скупштиве, им изнети програм рада скупштинског па то објавити преко новина.

После савеговања о томе, решено је: да се ХГУ. Учитељска Скупштина држи у Крушевцу на дан 2. августа ове године са овим дневним редом.

а