Učitelj

848 ИЗВЕШТАЈИ И САОПШТЕЊА

ским прирезом. Сви председници у ошште (изузетака је врло малој, још при кројењу општинског буџета сахране школски. Они метну себи и свом персоналу добре плате, и.удесе ошшт. буџет тако, да целокупна сума општинског бупета у коме је школски не пређе круг одобрења среске власти (сад им је лако, капетану по коју банку и буџет с толиким платама одобрене сујг!

По таквим општинама сума школског буџета троши се на општ. цељи, а нешто остане на дугу код људи, који нису платили порез. Ето где је учитељева квартирина; фамулузова плата; претплата на листове; наставна средства и све друго. Сад учитељ нека сетужи, ако му је мио премештај. Лепим се данас не може, јер су ту «лични интереси“ председникови !

Ето, то је узрок свима школским неуредностима; то је узрок што је мали број школа претплаћен на наш лист «Учитељ», то је узрок нашем немару к удружењу, јер видимо да смо понижени до прашине, и да морамо код школског буџета трошити свој новац на школска средства (иначе ми смо криви за успех); то је узрок што ћемо изостати иза времена. Зар је то мала неправда, што се с школским прирезом користе општински неписмени партизани, сви у општег!!! Зар није учитељ према томе сироче заједно са школом, који гледи у неписмено, партизанско и на примитивном умном ступњу лице, да му оно удели оно, што му је закон дао:!!!

Да би свака школа примала све педагошке листове, и да би се једном за свагда отклонило све оно, што кочи точак напретка основ. школи, држим, да, треба ово урадити.

1. Да Главни Одбор издејствује код г. Министра да изда распис према, чл, 23-ем зак. о основ. шк. овако:

а.) да се од сада сума школског буџета не сме мешати ни с општинским ни са среским буџетом, него да се као засебни прирез разреже одмах

с почетком нове године у «Распореду приреза» бр. 9. а за тим, да се купи засебно у једној рубрици «Пореског Дневника“ као што се ради с општ. среским и окружним прирезом.

6.) председници морају покуцљени школски прирез при свакој предаји пореза, предати школском управитељу школски, који га мора одмах по школском буџету расходити на његове циљеве. Школски одбор ће му прегледати днев. касе и подписати му издатак.

в). Председници морају тачно од !. Јануара уз купљење државног пореза, купити прво школски прирез, па тек онда општински и друге; јер се општински персонал може увек подмирити од редовних ошштинских прихода.

г). Управитељ школе је“ овлашћен, да може прегледати «„Днев. општ. касе и да се увери, да ли му је сав прирез предат. Ако се који иеби придржавао овога расписа биће строго кажњен од стране министарства.

С оваквим једним расписом збрисале би се све неуредности из основ. школе. Ово је могуће бар да нам се данас учини, јер исти члан даје право. г. министру, да може то учинити. < а.

Аво се ово уради, онда знајте, да ће у свакој школи бити све набављено и да ће покрај тога опет долазити претплата. Одбори школски све одобравају, али је то све у залуд, кад се с новцем, као што рекох, чини злоупотреба. — с

Крајње је време, да се ово зло отклони.

Милета Тодоровић, учитељ

ј

|