Učitelj

ИЗВЕШТАЈИ И САОПШТЕЊА 849

Примеран председник. -— У времену. кад наши другови 6 правом подижу евој глас противу председника школских одбора, као противу једне од највећих школских сметња, сматрамо за дужност, да у овом листу из-

"_несемо име једног председника школског одбора, који је, своју дужност

према школи и учитељу потпуно схватио онако, како би требало, да је схвате сви његови другови (председници) у Србији. То је г. Андреја В. ЏПарађанин трговац из ПЏољне, бив. народни посланик, срески изасланик, члан окр. скушштине, члан једне од најугледнијих кућа у овом округу, председник ошштинског суда, члан утемељач «Учитељског Удружења», Друштва Вел. Србије, Трговачке Омладине, Српског Пољопривр. Друштва ит.д. ит,д. — Усљед разних трзавица, које у последње време сналажаху нашу државу, па се протезаху чак и на општине, као нанајмање своје јединице, наша школа беше у последње време прилично запуштена и забатаљена. У залуд је управитељ школе тражио, да се школа огради, школска зграда оправи, скамије и табле направе, препоручене књиге купе. препоручени листови претплате ит.д. — бивши председници школ. одбора старали су се нако ће коме своме личном или начелном противнику што боље да се освете. А што школа нема послужитеља, дрва, тестија, секиру и др. што учитељи не примају накнаду за квартирину, то се њих није тицало.

Нема ни пуни три месеца од како је за председника школског одбора дошао г. Андреја, а он је толико добра учинио овој школи колико други не би могли ни за десет година да учине. Тако он је: набавио све препоручене књиге за школ. књижницу; набавио је и онев књиге, које нису препоручене, 'а имају вредности за школску наставу; претплатио је школу на: „Учитељ, «Народно Здравље», «Учитељски Весник», „Просветни Гласник», «Дело», «Босанску Вилу», «Књижевну Задругу», „Наставник» итад.; снабдво је школску канцеларију са свима могућим потребним приборима; набавио је нов намештај и нова учила за школске учионице; набавио је књиге за све сиротне ђаке ове школе; одвојио је школску касу од опнтинсоке и одредио нарочитог благајника, који ће да рукује школском касом; набавио је 50 благородних воћака, којима је засађена школска башта; оправио је школску зграду; набавио је довољну количину дрва за школу; дградио је школско двориште и школску башту; издао је учитељима непримљену квартирину; уписао се за члана добротвора овд. ђачке књижнице; · нагнао је родитеље, да шаљу своју децу уредно у школу. —

Поред овога он је и иначе један од првих добротвора ове школе. Тако, он је из своје богате библиотеке (која броји преко 3000 ком.) поклонио ово школ. књижници многе књиге; о сваком годишњем испиту он увек поклања потребан број књига за одличне и врло добре ђаке ове школе; о светосавској прослави његов је прилог највећи и т. д.

Износећи овај, ако не јединствени, а оно и сувише ретки пример заузимања и рада једног председника школског одбора. у једном доста забаченом месту, желимо (од срца), да св и остали његови другови на њега угледају, па да своју дужност врше овако како је он врши. Урођена. скромност г. Андрејина нека нам не замери, што смо га и без његове дозволе овако јавно похвалзили, јер смо имали и кога. Живео !

Ст, М, М,. и Т, Б. уч.

УЧИТЕЉ 56