Učitelj

872 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Потпред. Смиљанић говори да рачуновођи треба дати награду, а благајнику. не.

Мелентијевић мисли, да треба ово питање решити пошто се прочита извештај извештајног одбора,

Председ. потпомаже мишљење Мелентијевићево,

Скупштина усваја.

Известилац чита мишљење одборско о молби Катарине удове покој. Николе Нешића, да јој треба дати сталну помоћ у !0 дин. месечно, ако је покојник био члан удружења.

Скупштина је примила одборско мишљење.

Известилац чита извештај одборски о понуди г. др. Стевана Окановића, и мишљење је одборско, да би требало од њега, откупити 300 ком. «Архива» за философију, педагогику и друштвене науке с процентом 80 и преко зборских управа распродати. |

Шумкарац налази да Учит. Удружење не треба да чини овај откуп.

Арса Џантић такође је противан откупу.

Мих. Станојевић брани одборско мишљење.

Сава Шибалић говори у истом смислу, у коме су Шумкарац и Пантић.

Окушштина је одбацила ову понуду.

Известилац чита извештај одборски о понуди г. др. Ђоке Николића за откуп 500 ком. књига о болестима желуца, са рабатом 409.

_" Скупштина је одбацила и ову понуду.

Председник објављује да даје одмор, и да св за то време чланови споразумеју о избору чланова, који ће кандидовати Главни Одбор за идућу годину, и лица за одбор, који ће проучити питање о породичном Фонду.

ж

После одмора.

Председ. прочита писмо ошит. Београдске, којим јавља учит. скупштини — да јој је одредила 200 дин. као поклон за скупштин. трошкове,

Скупштина се одазвала изразом «Хвала» и одлучила, да јој се изјави јавна захвалност. ! -

Председник скупштине говори против депеше, у којој је један књи: говођа из Обреновца честитајући скупштин. рад, нанео увреду једном члану удружења. Захтева да се сматра, као да та депеша и не постоји, 'и да се пређе на дневни ред, и преко депеше, и преке предлога који су поднели неколико чланова скупштинских.

Стеван Зарић тражи да се прочита предлог закона о том.

Потпредсед. Јовановић чита предлог, у коме се тражи, да се осуди председништво, што је допустило да се чита та депеша и објашњава, да он доиста не би допустио читање, да је пре знао садржину депеше. Томе члану доста је што тај поступак осуђује скупштина. Е

Предлагачи су се задовољили.

Председ. позива скупштину да избере лица која ће кандидовати Глав. Одбор за идућу год.

_ Скупштина је овластила председништво да оно кандилује та лица.

Председништво је кандидовало: г.г, Михаило Јовића, Уроша Благојевића, Мићу Ивковића, Арсу Џантића и Љубисава Јовановића.

Скупштина усваја предложена лица. >

ава ба часа аи