Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 848:

Председ. ставља на ред извештај Извештајног Одбора о раду Главног и Надзорног одбора, и о школском музеуму.

Извест. Дим. Мелентијевић прочитао је овај извештај.

ХУ. УЧИТЕЉСКОЈ СКУПШТИНИ

ХУ. Учитељска скупштина одликовала нас:је својим поверењем, да прегледамо и оценимо рад Главног и Надзорног Одбора, у прошлој 1897-8. години, па да јој о резултату поднесемо свој извештај.

Прожети искренпм уверењем, да у удружењу нашем треба да влада пекрена љубав — међу члановима — ради угледа нашег учитељств и ради напретка самога удружења: потписати чланови извештајнога одбора старали су бе, да изричући свој суд о раду Главног и Надзорног Одбора буду у оцени хладни и објективни. Да ли су у овоме и успели, као иу колико су поклоњеном поверењу одговорили, на Скупштини је да. оцени.

Пажљиво смо пратили и расмотрили извештај Главнога Одбора о раду његову у прошлој години, па смо нашли: да је рад Главног Одбора у главноме исправан. а е

Онде пак где смо нашли, да треба учинити извесне примедбе, ми смо то и учинили, имајући пред собом интересе удружења. Јесу ли и у колико су наше примедбе основане на Скупштини је да оцени. Тако:

1. ХЛТУ. Учитељска Скупштина ставила је у дужност Главном Одбору: да до 1. Јуна ове године изврши и наплату оних силних дуговања, ма то било и -судским путем, не штедећи никога, који обавезама својим према удружењу неће да одговарају. Из извештаја се не види, да је Главни Одбор шта предузимао за извршење ове скупштинске одлуке. Мишљења смо, да ХУ. Учитељска Окупштина стави у дужност Главном Одбору, да се најозбиљније постара, да се једном ова ствар изведе на чисто т.ј. да се наплати оно, што се наплатити може, а расходује оно, зито се ни на који начин наплатити не може.

9. Главни Одбор није штампао у дружинском органу «учитељу» за, прошлу годину извештај извештајнога Одбора, поднесен и примљен на ХТУ. Учитељској Скупштини, о раду Главнога Одбора у 1896-7. години. Не знамо, са којих разлога Главни Одбор није штампао поменути извештај.

У «Годишњак». за 1897-8. годину нису ушла имена чланова добротвора и утемељача из ранијих година већ само оних, који су у овој години уписани. Мислимо да би требало и њихова имена да уђу у «Тодишњак», : “

Прегледајући финансијску страну рада Главнога Одбора, нашли смо, да и овде ваља учинити неке примедбе.

1. Из извештаја Главног Одбора на страни 2-ој и 3-ој, «Годишњака» види се, да нису измирени с листом «Учитељ» сви претплатници за прошлу годину, чија је претплата ушла у касу као приход за ту годину. — Да се п они измире потребно је, да се свеске «Учитеља» од !.—8. прештампају у извесном броју. За овај посао по рачуну Главнога Одбора требаће преко 2000 динара, коју суму свакојако треба ставити као издатак за прошлу годину. А кад се то учини, онда излази, да стварни расход у прошлој години није 20.175,05 динара као што Главни;и Надзорни Одбор