Učitelj

371 У УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

тврде, већ 22.185,05 динара, нити је пак чист приход 6.310,61 динара, него 4.310,61! динара.

9. Из извештаја Надзорног Одбора на страни петнајестој и биланса благајникова на страни двадесетој под бројем 7 види се, да је добивено од интереса на нонац 1.799,85 динара, а ово је нетачно. Интерев на друштвени новац мора износити више од 3000 динара, јер само на 60.332,80 динара, који су у управи фондова са 5 интереса долази интерес 3.016 динара и неколико пара. Ова је разлика отуда, што није наплаћен интерес на друштвени новац за прво полгође 1898. године. ј

3. Прошла је година по приходима била једна од најобилнијих али јо и по расходу јединствена до сада. — Желети је, да Главни Одбор у будуће, буде, што је могућно, штедљивији.

Зарад тачније и исправније администрације дружинске, Главни је Одбор установио и звање рачуновође Главног Одбора. Рачуновођа је овај посао “ вршио без икакве награде. Мислимо, да ће се ХУ. Учитељска Скупштина, сложити са нама у мишљењу, да свачији рад у удружењу треба, — по могућеству — наградити; зато предлажемо, да се рачуновођи за овај посао одреди извесна награда за прошлу годину. Наше је мишљење, да она буде 120 динара.

У редакцији Главног Одбора НЕ Удружења има много књига, које су удружењу непотребне. Такве су књиге «Галебова Стена», «Јан Амос Коменски» и друге. Да не би и даље запремале иначе већ тесан редакциони локал, предлажемо ХУ. Учитељској Скупштини, да се исте бесплатно пошљу „школама српским ван краљевине, јер би тамо задовољиле једну осетну потребу.

Благодарећи Скупштини на поверењу, предлажемо јој, да изволи овај, извештај примити.

Известилац онааа · Председник Извештајнога Одбора, у Извештајнога Одбора Д. Мелентијевић И. Радосављевић

1 Чланови :

“ ј Панта П. Симић, Милути Николић, Аре. Пантић,

Председник је. отворио дебату о овом извештају.

Лаза Обрадовић у подужем говору одговара на примедбе Извештајног Одбора. Вели да је тражио им наплаћивао дуга колико је могао, а што је остало ненаплаћено, да услед другог нагомиланог посла није могао наплатити. Судска је процедура дуга, па је није употребио у наплаћивању. Говори о награди благајника и рачуновође, да је није извештајни одбор требао одбацити из разлога, које је изнео пред скупштину.

Пред. Глав. Одбора Урош Благојевић износи, да је било неког необавештења између Извештајног и Главног Одбора, те се чини, да је више трошено ове године, него до садашњих година. Напомиње, да су у овој години исплаћени издатци, које је. прошла скупштина одобрила, и који су морали бити исплаћени.