Učitelj

0 _УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 847

Ху ; Да се седнице Гл. Одбора, од сада држе само средом после школе, пошто школ. надзор. држи учитељ. већа суботом после школе. Са овим је састанак закључен.

Подпредседник Пословођа. Гл. Одб. Учитељ. Удружења Гвозден Јовановић Јов. Максимовић

ХХ САСТАНАВЊ држан 27. јануара 1899. год.

Били су: подпредседник г. Јова Максимовић, чланови: г,г. Стева Ђорђевић, Коста Глишић, Раша Митровић, Дим. Соколовић, Мих. Сретеновић и Гвозд. Јовановић.

Т Пословођа чита записник прошлог састанка, који Одбор прима. ЏЦ

Чита се писмо г. Мих. М. Ђурђевића, којим извештава Гл. Одб. да је на Св. Саву, предао Учит. збору за град Шабац 100 дин. на име утемељачког улога за његову жену и ћерку, ну да му је збор вратио новац, пошто се школском надзорнику не допада. писмо у ком је изнео разлога, шта га је руководило, да упише њих ове год. за утемељаче. — да то шаље Гл. Одбору 100 с молбом да упише за чланове утемељаче Уч. Удружења његову жену

„ т-ђу Даринку и ћерку г-ђицу Радмилу. — У препису шаље и акт зборске управе, којим га је известила, да му не може новац примити. ;

Одбор је прочитао писмо и примио га с благодарношћу с тим, да се ова појава, у спречавању уписивања чланова у учитељ. Удружење, осуди преко дружинског листа „Учитеља“, а утемељачима изјави благодарност преко наших листова.

Оба писма оштампати у дружинском листу.

Ш |

По писму пожарев. учит. збора којим моли: да Гл. Одбор поради код г. Мин. Просвете за наређење : да се учитељима издају плате из државне порезе, па ова позајмица, да се врати из школског приреза, кад се прикупи.

Решено: да се умоли г. Мин. Просвете да изда наређење, да се учитељима издају плате из државне порезе, па да се то попуни из приреза школског, кад се овај покупи.