Učitelj

422 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) РЕФЕРАТИ.

Српска Читанка за !!. разред основних школа у Краљевини Србији. Саставили „Њуо. М. Прошић и Влад. Д. Отојановић. У Београду. Штампано у државној штампарији Краљевине Србије 1906. године; цена 90 п. дин.

Нашло се да књиге за наше основне и средње школе буду државни монопол. Да ли је то корисно није задаћа, да је овде п сада. ваља расправљати, само се верује и тврди: да је то неправда и насиље. Поводом овога монополисања комисијски су прегледани сви уџбеници за осн. школе (привремени а и они стални) и нађено је: да не одговарају захтевима, већ да се распише стечај за | израду нових. И преко оваког мишљења — примљена је за Пр. читанка г,г. Протића и Стојановића а расписани су стечаји за Ш и ТУ читанку; за Ш јавило се 9 а за ТУ 4 рукописа; за ТУ читанку није примљена ни једна а за Ш прими се по препоруци рукопис гљлг. Протића и Стојановића, а за ТУ расписа се стечај поново, и стиже се на време, и јавише се 10 рукописа и прими се рукопис глг. Протића и Стојановића; и би година трећа. Ето то је о новим читанкама кратка историја писана збијеним стилом као и Ш читанка.

Још није рашчишћено питање о задатку читанака у основној школи и о томе какве оне треба да буду. До скора је било правилно гледиште да у читанци буде чланака из свих наставних предмета дотичних разр. (чит. за ТУ разр. па и за П). У згодно време пошло се за другим правцем — готово чисто моралистичким (чит. Ш раз.). У најновије и најзгодније време повикало. се противу оба ова гледишта, и у том трећем — ни енциклопедијском ни моралистичком — јављају се П и Ш читанка гљг. Протића и Стојановића. Разуме се да се може јавити новији дух времена и — добићемо и нове читанке, јер нам ваља ићи за временом и вајдом.

То различно гледиште с читанкама упутило је и прву комисију за преглед уџбеника да Главном просветном савету предложи, да изради основицу за израду читанака, па онда да се распише стечај за њих. Читанке смо већ све добили, а ту основицу нисмо. У осталом она можда није ни требала пре него што се п читанке буду израдиле, а можда ће се исте п у ускоро објавити, пошто се