Učitelj

141

Резудтати тих његових испитивања изнесени су у овој књизи која је подељена на 3 дела. У [ делу је изнесен историјски развитак рада на овом пољу; у П су описани сопствени опити, а у Ш су обухваћени укупни резултати испитивања и разликовање његових резултата са онима који су добијени од Ебинхаусових покушаја.

Г. Радосављевић је отпочео ова своја испитивања у психолошком инетитуту Циришком у мају 1903. год., а завршио крајем новембра 1904. г. Од особа које је испитивао било је 14 студената и 2 студенткиње равних народности и доба старости (од 20 до 40 године). Дечака и девојчица испитивао је 11 (6 мушких и 5 девојчица), од 7 до 18 године старости свих разреда (од [— УП.

Свраћајући пажњу наших стручњака на ово дело, које је озбиљно и с пуно ерудиције израђено а које и по својој важности и значају то заслужује, ми одајемо дужно признање младоме писцу и његовом труду и раду, и желимо да продужи своје делање у започетом правцу са срећом и успехом.

Уреднину „Учитеља“

Поштовани господине,

У Унишшељу, свеска за март о. г., на стр. 533. изнесене су неколике неистине, биће само зато да би се нама могла учинити што већа неправда, као и оном господину, чије име опет није споменуто, а кога смо дужни сви ми поштовати. Г. писац, поред тешке увреде, није ваљда имао намеру и да нас оклевета. Ако је за вајду, и тога је доста било од других. Али ко је на нас хтео да грди, „себе је нагрдио. Знају то сви добри учитељи, ради којих ипак хоћемо да дамо ову исправку. Може понеком од њих бити непознато детаљније, како су садашње читанке за основне школе потисле раније, због чега нас понеки грде, вређају и клеветају. Да рекнемо како је то било, кад нас изазивају, да то кажемо.

1. Августа 1. 1908. г. ступила су у живот садашња Правила о штампању уџбеника за народне и средње школе. По чл. 5. ових правила: „На стечај се подносе дела само у рукопису“, а по чл. 29. „на преглед могу се само за овај случај (до !. новембра 1903. г.) послати и штампани примерци“. Није, дакле, било забрањено. под-