Učitelj

748

6. Да би овакве састанке требало приређивати засебно п за матере. Родитељи су отишли веома задовољни са овог првог састанка п изјавили су жељу да се и у будуће чешће овако састају.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

ЗАПИСНИК Главног одбора учитељског удружења од 3. фебруара 1907. год. 1:

Прочитано је писмо учитељ. друштва из Соко Бање којим моли Гл. Одбор да издејствује на надлежном месту да се учитељима издаду плате за јануар месец т. г. јер је нису примили. Одлучено: да председник г. Урош Благојевић извиди ово и поради да се плате учитељима-цама, не задржавају, но да се уредно издају као | и осталим чиновницима.

П.

Примљена је резолуција учит. друштва космајског, којом тражи да Гл. Одбор узме у заштиту управитеља школе Влашанске (окр. београдски) г. Буквића од насртаја председника исте општине. Одлучено: да се по овој ствари извести у министарству просвете г. Мих. П. Милошевић, и да се ова резолуција са прилогом упути г. Министру Просвете с молбом, да заштити управитеља Буквића и не дозволи да се закон о народ. школама изиграва.

Ш.

Прочитан је телеграм председника збора учитељског друштва у Метковићу у Далмацији, којим поздравља Главни Одбор учитељ. удружења у Србији и извештава о образовању учитељ. друштва у Метковићском Котору. Поздрав овај братски примљен је са радошћу.

М. -

Одређени чланови Главног Одбора учит. удружења за купо

вину златног сахата поч. Јов. Гавриловића за удружење. извештавају: са су исти купили за 131 дин. Примљено је к знању.

Председник Секретар, Главног одбора Учитељског Удружења. Гру!г. Аџемовић Урош Благојевић

Чланови:

Дим. Ј. Соколовић, Мих. П. Милошевић, Мих. Сретеновић, Анто-

није Стојиљковић, Ђ. Којић, Милутин Радоњић, Лепосава Николићева, Мих. Станојевић и Ст. Ђорђевић. ј