Učitelj

749 ЗАПИСНИК

Главног Одбора Учитељ. Удружења од 17. фебруара 1907. год.

|

Цео Главни Одбор учит. удружења према ранијој својој одлуци престао је код г. Министра Просвете и поднео му акт у коме су изложени ови захтеви:

1. да се поправи стање млађих учитеља-ца,

2. да се повећају пензије учитељским породицама тако да најмања буде 360 дин. а највећа 1650 динара годишње.

3. да се изнађе бољи начин како би се прирез школски прикупљао и школе боље издржавале. —

4. да се старијим учитељима-цама поправи превод на плате тако да им се прве две повишице не рачунају по 5 година пошто су они то одслужили са по 4 године.

Поводом овога г. министар је пред Главним Одбором изјаснио: да су ово у истини праведни захтеви и да ће још у овом сазиву радити да се остваре три прва захтева, а за четврти је рекао: да се претрпимо за идућу годину.

ЈЕ Благајник удружења г. Ст. Ђорђевић подноси извештај о држаном концерту 11. фебруара ове год. на коме је било прихода 692 дин. расхода 198:10 динара. Чистог је прихода остало 492:90 динара. | Примљени су ови рачуни као исправни с тим да се ова сума у 498:10 дин. унесе у касу удружења и води као ванредни приход.

Ш. Одлучено је да се за труд око припреме концерта одржаног 11. фебр. ове год. изда: г. г. Мих. Сретеновићу 50 дин. Срећку Стефановићу и Драг. Младеновићу по 20 дин. а гг. Михајло Станојевић и Ник. Ј. Соколовић нису хтели за труд ништа узети на чему им Главни Одбор изјављује своју благодарност.

| М. Примљен је извештај одређеног одбора који је имао да изради нацрт стечаја за израду Психологије и једне дечије књиге.

Ма По молби призренске осн. школе одлучено јој се пошаље 10 бројева „Мале Србадије“ у пола цене.