Učitelj

24

задатку, тј. да задовољи тежње за ширим и дубљим знањем, за уметничким радом, за оплемењавањем друштвених обичаја, једном речи, да задовољи тежње васпитања и обравовања.

Најјачег утицаја на друштвени живот има васпитање. Утврђено је да судбина једног друштва, народа, његов напредак као п пропаст, зависи највише од васпитања омладине његове.

Томе своме задатку, који му поставља културна система, друштво одговара на првом месту и у највећој мери подизањем и издржавањем основних школа.

Основна школа стоји сасвим на народном земљишту: она служи широким народним слојевима: сељацима, занатлијама трговцима итд. Основна школа полаже широку и темељну основу на којој се подиже поноспа зграда целокупног народног образовања. и васпитања. Ова не спрема васпитанике ни за какав специјалан позив, али их оспособљава, за извесну друштвену сферу. Њен је задатак да у ученику развије што више чисто човечанску страну. Интересовање, мишљење, укус, саосећање, љубав према ближњему, према отаџбини и религијско интересовање треба да се буди у сваком ученику основне школе. У заокругљеном облику речено: задатак основне школе је васпитање, васпитању је, пак, крајњи задатак морално — религијски карактер.

" Васпитању у основној школп служе два средства: 1. васпштна настава и 2. васпитање у уожем смислу са васпићном дисциплипом. Васпитна настава се сматра као темељ васпитању. Њоме се ствара убеђење по коме човек треба да живи. Васпитање у ужем смислу, пак, ствара се воља, која ће се по том убеђењу, што га настава створи, управљати.

Основни је захтев: држава треба да се постара, да се сваки грађамин моджсе у основној коли васпиталти.

Карактеристичан је знак наставе да се у њој и ученик и учитељ занимају нечим трећим. То су наставни предмети. Које наставне предмете ваља обрађивати у основној школи, и шта из ових узети, одређује се наставним планом и програмом.

Па какав је програм за наше основне школе 2 Је ли на основи Етике, Пеихологије п Педагогике изведен Постижу ли се резултати које треба основна школа да даг — Одговор је: не! Данашњи наставни програм и план мора да претрпи знатне измене ради онога због чега основна школа постоји.

Наш нанашњи програм с планом удешен је више према из-