Učitelj

64

ставља да постоји надражај и његово спровођење споља унутра, тј. у свести, те се тако надражај јавља у нашој упутрашњости у којој бпло специфичној форми. Осећање, пак, доставља вредност промењеног стања које је тим настало, за добро или погибао ког органа или читавог организма, у виду просте појаве свести, која се не да дефинисати, а коју зовемо пријатно и непријатно и која је најосновнија појава нашег душевног живота. Осећање не даје свести стварне елементе, оно није презентативно. Видност и бол нису предмети које осећамо, пего је то вид и облик у коме се свест при томе находи. Ово нахођење може бити толико код извесних осећаја, да их све прогута т.ј. немамо осећај од дотичног надражаја, већ је све лично нахођење. Такав је случај код осећаја које добијамо преко чула воњања и кушања а нарочито код оних осећаја који постају у унутрашњости нашега тела, као што су радње наших органа за дисање (респирација), крвотока (циркулација), храњења (алитешнација) п лучења (седеција). Осећања су једном речи квалитети нашега ја, његове одређености, његови доживљаји, управо ја — осећање. У осећају лежи предмет, т. ј. објективан је, у њему је нешто мени супротно, од мене различно, док свако осећање је субјективно т.ј. у сваком осећају је субјект то што се непосредно доживљује. Од садржине осећаја састављају слике опажања објективног света, а осећања конструишу Ја, то јест, Ја како се доживљује сваког тренутка у мени, у мом животу, непосредно од мене самога.

0 том најтежем, али и најважнијем одељку у Психологији ко би хтео научније да се позабави, ми му препоручујемо да проучи ова дела: ЈУ Датев, Уућаћђ 15 ап Етобоп; Тће Рћузјса! Вазја 01 Етобоћ ;

Тећтвали, Пје Нацрфсезећле Чез Мепвсћисћеи Себи зјеђеп.

Алп како је знање баш из овог одељка Психологије нејнепоузданије, већим делом још није утврђено и сваким даном избијају нови проблеми и сумње — у оно што се дотле знало, веома је потребно да човек прати стално литературу, како не би био у заблуди. Стога емо ставили себи у задатак, да вас у овом другом реферату, као што рекосмо, обавестимо о списима који су у последње време о Осећању изашли:

То су:

1 От. Б. Гасеђога: Паз бе вергтоћјет, Гејрде, Ватћ.

2 1оеуоћа:

Тће ре атоотарће ем депсе [ог ће Еф епепајопа] (ћеоти о! ТееН псе: Тће Атемсап Јоштпа! о! Раусћојоеу.

3