Učitelj

4 а

73

Костић доживио, најјаснији је цоказ, да Срби у Босни п Херцеговини знају цијенити заслуге људи, да нијесу незахвални према онима, који сву своју снагу уложише за добро овога народа“, Слављенику најсрдачније честитамо п ми!

ЦРНА ГОРА.

Одлуком Министарства Просвете п Црквених послова у Црној Гори подељене су све школе у Црној Гори у погледу надзора на 3 области: Западну школску област којој припадају школе и школске општине Катунске, Ријечке, Црмничке п Приморске нахије (са седиштем на Цетињу); Источну гиколску област којој припадају школе и школске општине: Морачке, Васојевићске, Зетске и Љешанске нахије (са седиштем у Подгорици) п Северну школску област којој прападају школе и школ. општине Никшићске и Брдске пахије (са седиштем у Никшићу).

БЕЛЕШКЕ

КРЕТАЊЕ ПРОСВЕТНИХ ДРУШТАВА

Српско друштво за Дечју Психологију. — На дан 5. августа ове године одржало је Срп. Друштво за Дечју Пеихологију свој први редовни годишњи скуп у сали Више Женске Школе. На овом екупу рађено је ово: Председник друштва г. Срет. Пашић управ, В. Ж. Школе отворио је скуп поздравном речју. Примљена су друштвена правила, прочитани су извештаји Пословног и Надзорног Одбора, утврђен и примљен буџет за ову годину, изабрана.управа друштвена и прочитане две расправе. На скупу је било око 100 учасника већином учитеља“ из унутра-

шњости и неколико професора. Ж

Српски Учит. Конвикт у Новом Саду. — Срп. Учит. Конвикт у Новом саду имао је 7. августа ове године своју ХУГ скупштину у Новом Саду. Ова установа српских учитеља из Војводине лепо напредује. Ове године конвикт је проширио своје локале дозидавши нову зграду те сад може примити око стотину питомаца. Чланарина је за учитеље 3006 од годишње плате рачунајући пет година а за неучитеље 100 К. једном за свагда. Издржавање стаје за учитељску деду 28 кр. годишње а за неучитељску 10 круна више. Председник је конвикта стари г. Аркадије Варађанин а надзорник Т. Костић учит.

Е

Хрватско-педагошни Књижевни Збор. — 7. августа ове године Хрватско-педагошки Књижевни Збор одржао је у дворани Хрватског учитељског дома своју ХХХУ редов у скупшти гу. -

Из извештаја тајника друштвеног, поднесеног скупштини, видимо да је