Učitelj

%

440 “ | УЧИТЕЉ

Некролози :

Авдо Карабеговић

УЧИТЕЉ И ПЕСНИК СРПСКИ

5. пр. мес. умро је Авдо Карабеговић. учитељ зворнички, песник српски и члан нашег Удружења. Неумитна смрт покосила, је овај млади живот баш онда када се он беше почео да развија у свој својој бујностп. -

Он беше добар човек, прави родољуб, одличан учитељ и искрен друг и стога је жалост ва њиме у толико већа, јер те осо: бине које красише овог човека у подједнакој мери стекле су му

симпатија не само међу својим друговима већ и међу осталим село- ·

јевима грађанства. Но не само то његово родољубље и његов патриотски рад стекли су уважења и код највиших кругова српских.

Његово Краљевско Височанство владалац Црне Горе Никола [ поред изјаве владалачког и песничког саучешћа послао је диван венац на гроб покојников чиме је не само указао топлу пажњу пок. Авди као песнику п великом Србину већ и као учитељу, па чему му је учитељство српско и захвално.

Покојни Авдо умро је у Лозници — али је по жељи Новинарског Пе чији је члан био, пренет у Београд и сарањен свечаво у Београдском гробљу по проппепма Мухамедове вере.

Том приликом опростио се у име Новинарског Удружења се покојним Авдом г. Бранислав Ђ. Нушић председник Новинарског Удружења врло лепим говором.

Цео спровод од Лознице па преко Шапца до Београда био је један величанствен низ патриотских манифестација а погребу Београду круна свега тога. На његовом погребу био се искупио цвет грађанства п интелигенције, а представљаше дивну слику родољубља п верске толеранције по оној народној „брат је мио које вере био.“

Главни Одбор Учит. Удружења на глас Лозничког Учит. Друштва о смрти Авдиној ивјавио је одмах своје саучешће и послно телеграфску помоћ за сахрану, држећи ; да ће се-саранити у Лозници или у Зворнику а смрт његову забележио у записницима својих седница.

Ну кад је извештен био да ће се сахрапити овде у Београду одлучио је да корпоративно присуствује погребу Авдином. Сем Главног Ообора на погребу његовом је узео учешћа п велики број учитеља и учитељица београдских.

Бог да проста" Авду Карабеговића !

Слава му.

.