Učitelj

514 УЧИТЕЉ

6. тражити од школских надзорника да крајем школ. године нарочито прегледају ове књижнице и читаонице и рад у њима и поднесу специјалан извештај.

У самим правилима треба пак додати само ову измену у чл. 8.

„за вршење књижничарске дужности учитељ ће имати награду која не сме бити мања од 50 ни већа од 190 дин. годишње и која се исплаћује из буџета окр. шк. одбора.

Што све тиче измена правила о штампању уџбеника за народне и средње школе ми држимо да се ту има збиља много што шта мењати.

Прво и најглавније што је: треба ужитушми монопол штампања. уџбеника. Монополисања уџбеника нема већ више нигде у културном свету. Пардон, има у Аустрији. Али, ваљда се нећемо угледати и даље на Аустрију :! Монополтсањељ се ствара: застој и реакција у лилературт, сузбија привалена иничијатива, везују руке радницима који оће да Покрећу осивотш натред, шлпете се пц умни радници п“ тргови и занатлије које осиве од тродаје ч израде књига и најзад сузбија поље утакмици која једино може гараттовати нашредак. ;

0 овоме је већ и раније писано довољно и ствар је јасна и чиста.

(С тога ми држимо да би измене правила о штампању уџбеника требали само да буду у овом смислу:

1. Да се у основ. п средњим школама могу употребљавати само одобрене књиге и наставна средстава.

п. Да уџбеници могу дитши дросавног и триваланог издања.

%

Одлука Главног Просветног Савета о грађењу учитељског распореда. — Г Министар просвете и црквених послова писмом својим од 15. јануара о. г. ПБр. 548., умолио је Глав. Просв, Савет, да му изволи дати мишљење о што подеснијем начину попуњавања празних учитељеких места у смислу чл. 85. закона о народним школама.

Главни Просветни Савет одзивајући се овој молби г. Министра, изволео је на своме 974. састанку од 15. 0. м. дати ово мишљење о примени чл. 8. закона о народним школама : :

1. „да се стечај за стално попуњавање празних или привремено попуњених места за нову школску годину објављује почесно: прво: Београд; друго: окружне вароши; треће: остале вароши и варошице; четврто: села која Главни Просв. Савет огласи као тешка, места по чл. 40. зак. о народ. школама, и пето: остала села; како би и одредба, чл. 30. правила о грађењу учитељског распореда могла бити извршена. “

Ово објављивање може почети "раније пошто је законом одређен само крајњи рок“.

9. „да се избор и потврђивање кандидата врши почесно, како би неизабрани кандидати могли бити предлагани за друга тражена места, и како би могао бити објављиван стечај и за попуњавање места оних молилаца, који су изабрани где су кандидовани“.

„ну да би стечај имао праве вредности потребно је држати се тачно чл. 34. зак. о народним школама, по коме не може бити премештања учитеља по молби „а без стечаја, ни у ком случају и ни у које време.

Па