Učitelj

БЕЛЕШКЕ 515

У прилог оваквог разумевања чл. 34. зак. о народ. школама говори и чл. 37. истог закона, а који гласи:

„Стечајем непопуњена места и празна места која се укажу у току школске године, Министар попуњава привремено новим учитељима“.

Ово мишљење Главног Проев. Савета, које ће г. Министар без сумње усвојити, јер га је он и тражио, у добри час долази и учитељима и настави, јер ће св једном прекинути с премештајем учитеља, која се врше и сад усред зиме, кад им време није.

Учитељске награде. — Г. министар просвете и црквених послова усвајајући предлог Главног Просветног Савета ол 20. декембра 1908. г. изволео је на основу чл. 40. зак. о народ. школама, одлучити, да се за рад у тежим школским местима у 1908-8. школској години награде ови наставници:

1. Младен Симовић, учитељ у Белој Реци, окр. ужичког са 300 дин; 2. Александар Терзић, учит. у Заовинама, окр. ужич. са 200 д,; 8. Никола Касапић, учит. у Лукама, окр. крајинског 200 д.; 4. Милан В. Петровић, учит. у Горњанима, окр. крајинског са 200 д. 5. Јулијана Петровићева, учит. у Горњанима, окр. крајинског са 100 д.; 6. Десанка Милутиновићева, учитељица у Лукама, окр. крајинског, за рад у Горњанима, окр. истога. са 100 до 7. Јосиф Митровић, учит. у Бољетину, окр. крајинског, са 100 д.; 8. Милан Тадић, учит. у Топоници окр. крајинског, за рад у Горњанима, окр. истог са 100 да 9. Владимир Симоновић. учит. у Поповици, окр. крајинског, са 50 до 10. Ђурђа Симоновића, учитељица у Поповици, окр. крајинског са 100 д; 11. Никола Петковић, учит. у Плавни, окр. крајинског са 100 д.; 12. Милева Ђоковићка, учитељица у Плавни, окр. крајинског са, 200 д.; 13. Петар Ђорђевић, учит. у Братинцу, окр. пожаревачког, за рад у Рудној Глави, окр. крајинског, са 300 да 14. Радован Богдадановић, учит, у Бусуру, окр. пожаревачког, са 100 д.; 15. Милан К. Јовановић, учит. у Кални, окр. пиротеки, са 100 д.; 16. Димитрије Маринковић, учитељ у Косанчићу, окр. врањског, са 200 д., 17. Јован Поповић, учит. у Јањи, окр. пиротеког, са 100 д.; 18. Драгутин Одокољић, учит. у Лукама, окр. чачанског, са 300 д.; 19. Миливоје Аврамовић, учит. у Оснићу, окр. тимочког, са 100 д.; 20. Јован Ракетић, учит. у Бачевици, окр. тимочког са 100 д. — Свега дин. 3150.

ж

Зар не прво програмг — Министарство Просвете расписује неке стечајеве за добијање уџбеника за осн. школе и ако сматра да је овај данашњи наставни програм привремен и хоће да га замени другим у духу данашњег закона о осн. школама. Чудновата ствар.

%

Било је то раније. — Један наш друг и колега ту скоро писао је у једном политичком листу о начину лакшег набављања за школу препоручених књига. Препоручује, као најбољи начин, да се уз акт о препоруци одмах пошље управи школе и сама књига, па да наплату изврши полициска или школска власт. Ми се сећамо да се пре 12—15 година на овај исти начин књиге наплаћивале и слале школама. Зашто се после од овога одустало то не знамо. Овај данашњи начин по коме се, из министарства, само јави школама која је књига препоручена, па на томе и остане, незгодан је и бескорисан. Ми смо за то да би требало повратити онај стари начин, који је био раније. Ст. М.

~

82“