Učitelj

516 УЧИТЕЉ

АН О а

Требало би што чешћа прегледања. — И код књига државног издања као и код књига приватног издања, које се употребљују у основној школи, не врши се потребна коректура или контрола од стране писаца при поновном прештампавању или издавању. Само се тако може протумачити од куда онолико штампарских и других грешака у ђачким уџбеницима, особито у онима која се сматрају као приватна издања, Поред тога има их и таквих који су, у честом неконтролисаном прештампавању, постали несавремени и по програму и по времену. За пример може се узети само Атлас од П. Шрепловића који је препун свакојаких грешака, па се ипак непрестано протура као уџбеник у основној школи Овакав начин издавања књига није добар ни за писца ни за издавача. Што чешће прегледање, допуњење и исправљање неодложно је потребно при сваком прештампавању или издавању ђачких уџбеника. Има их који овако им раде, али би ми желели да их буде што више, без изузетака. · Ст. Мијат“

5

Светосавски темати у мушкој учитељској школи јагодинској. — Од осам пријављених радова, награђено је ове године 14. јануара шест радова ових ученика:

Првом наградом, 50 дин. у злату, Душам В. Поповић, ученик ТУ разр., за темат „Дечја лектира и њен васпитни значај“ (награђен и пр. год. другом наградом); двема другим наградама и то, часовником већим Радомир Мисацловић, ученик ТУ р., за темат „Ембриолошки и филогенетички постанак и развитак људског рода“ и часовником мањим Радован Радовић, ученик ТУ р., за темат „Вредност стакла у науци и култури“; трећом наградом, | и ЈУ књигом „Насеља српских земаља“, заједно за њиним атласима, (поклон Академије Наука), Титомир Длипшровић, ученик ТУ р., за темат „Неколико села у северо-западном крају среза трнавеког“, описаних по упутствима за тај посао; и двема четвртим наградама, писаним похвалницама. Никола Новаковић, ученик Шр., за темат „Религијско васпитање у породици“ и Петар Л. Димовић, ученик ТУ р., за темат „Дечја лектира и њен васпитни значај“ (награђен похвалницом и прошле године).

Ове је године располагао професорски савет само са 80 дин. за ову цељ, од личних прилога наставничких. У идућој години има изгледа да ће се за ове награде имати на расположењу два пут, па и три пут већа сума, јер је обећана и помоћ са стране.

3

Неуместан прекор. — У 3. и 4. бр. „Наше Школе“ гт. Драгољуб Бранковић, уч. у свом напису „Рђав предлог“ дотакао се двојице учитеља, који су У комисији за израду пројекта закона о народним школама, и „тривијално“ — да. се послужимо самим његовим изразом — и неумесно. Пре свега ова двојица. учитеља који су сад у поменутој комивији, и о којима је реч, не сматрају да су икаква шипка уз бубањ, јер је један од њих и у самом ужем одбору који има да спреми нацрт пројекта, а други је деловођа комисије, нити би то допустили да буду, нити су они участвовали у раду оне комисије, која је пређе радила у Министарству Просвете на преуређењу надзора у нар. школама. Ова два.

1 Треба га само прочитати, па видети каквих још ту погрешних ствари има. Ми све то скупљамо, па ћемо у своје време изнети на јавност при општој смотри уџбеника за основне школе.