Učitelj

УЧИТЕЉ КАО КУЛТУРНИ РАДНИК 638

Кулмпиура је цељ човекова рада, која га води срећи, савршенству % благостању.

· Културни радници су они одабрани људи, који значајно раде на усавршавању културе.

Међу најважније кулшурне раднике спадају и учињељт.

Учитељ поред школскога рада може у 'извесној мери корисно послужим м околини у којој живи.

Ушштељу опежавају рад многе смешње у школи по ван ње, али су такве природе да се могу оштлонилим.

Учшпеља изазива на културни рад у главном : његова дугнсност, инацијоламве појединаца, народне пошребе м љубав према „Отацбинћ.

Ушипељ се слмалира као важна кулшурна чињеница у сва. ком народу па и у Србији.

Учштељ је у Србији својим "арудом и радом сшворио скоро "две трећине кулшурнихг добитака. ;

За то је у интересу Отаџбине пошребно довести училивљско стање у сагласност са повољним условима за још бољи његов кулмшујрни рад у народу.

То питање о уређењу учитељског стања повлачи се одавно у Србији и никако се не може да реши у корист. државе и на задовољство учитеља. Оно је и данас пред надлежнима на двевном реду за решавање. Ну осим овога питања има још једно кога смо се мало дотакли у претходном одељку, а то је: гоће ли учитељи ч даље да буду кулшурни радници онакви какви су 00 сада били“ |

На сваки начин да је било повољно решено оно прво питање у своје време, овога не би ни било. Држава српска кад је хтела у учитељима да гледа и даље културне центре, преко којих има да преображава свој народ требала је још одавно да доведе учитељско стање у ред, које одговара духу времена, потребама на: родним и количини његовога делања. Нећемо чачкати и тражити главни чвор који је држави сметао да своје учитеље уздигне на висину достојну њихова позива; али знамо, да није било н% једне државе на свепиј, која је пропала награђивајући ваљане раднике. Ну то се и данас зна да добар радник никада није скуп. Српска је држава до душе према својим учитељима гајила увек лепу наклоност и није их никада остављала без наде на бољу будућност.