Učitelj

УЧИТЕЉ КАО КУЛТУРНИ РАДНИК 6811

се тамошњи Срби, а један њихов просвећени земљак рече: „не бојше се од њитове војске, нека нам њихови училљељи само не дођу, они су опаснији % силнији од сваке сабље ц пушке. Немачком уједињењу највилце су припомогли учитељи“ — те није чудо што учитељи у целом свету играју једнолике улоге.

Кад се досадањим разлозима додаду још ови: да је Србија на таквом ступњу, где су јој потребни још такви пионери као. што су учитељи, да је и наш Господар Краљ знајући учитеља као важну културну чињеницу више пута изражавао жељу за. учитељским културним радом у народу; да је и прошли г. министар Просвете већ једним својим расписом ове године изразио истоветну жељу; онда је крајње време дана давно постављено питање одговоримо:

Српски учитељ треба т даље да ради на народпој култури и да чува своју улогу будног саучесника при кулмамвирању ти цивилизовању свога народа, да сет даље не обзире на непризнања ш клевете докле год не види остварење својих идеала...

Другови,

Чинимо и даље да не изгубимо тај велики значај за државу и народ, радимо и помажимо као што смо и до сада то чинили. да наша Отаџбина не осети наш гњеви не заостане. Не обзиримо се на свакидање увреде кад знамо да су оне биле први поздрави свима човечанским добротворима и не губимо из вида будућу благодарност коју ће нам само време донети, — ако не нама а оно бар нашим следбеницима. Сетимо се наших предака, који ништа за се и све за нас урадише. Сложимо сеи договоримо на овој првој нашој седници у 90. веку, да наша делања за народно добро продужимо и даље. Нека ова седница буде она значајна, седница, која је решила да српски учитељи и у 20. веку челарају као кулмшурни радници, и нека ово већање буде онај епохални догађај у културној историји, који је Отаџбина у 90). веку донео великога добра.

Радимо и ми на томе да се на будућој светској изложби о. века забележи златним словима: Ово је други век жао српски учитељи играју главну улогу У кулпурном унапређењу Србије..

тттатетинтатиттвитттиива