Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ.

Залисници

рада ХХУП учитељске скупштине држате у Београду 22, 28 и 24 августа 1910 г ~ у дворани Савске осн. школе.

Г. ЗАПИСНИК.

1. Председник Гл. Одбора г. У. Благојевић отвара скупштину и преставља скупштини госте г. г.: Миливоја Поповића началника. Мин. Просве, Јована Ђ. Јовановића и Ст. Окановића, проф. уч. школе, изасланика соколског друштва Коруновића и Дим. Спасића кап. Скупштина их поздравља.

Г. У. Благојевић отвара скупштину овим речима:

Пошлтована господо!

Пре него што отворим први састанак ове скупштине, допустите, да. вам по нашем обичају кажем: „Добро дошли |“ (чује се: „Боље вас нашли |“)

Послове ради којих сте дошли радимо ми стално ево већ пуних 29 година и радићемо их и од сада све дотле, докле они буду служили на општу корист културних, националних и хуманих интереса и докле они нас учитеље и посредно и непосредно буду доводили у сталан додир, развијајући и солидност и солидарност с бСлаготворним утицајем на наше усавршавање и у свима другим правцима.

У првим данима Учитељског Удружења послове је почело с 20—80 чланова, а данас, после 99 година, има нас на послу преко 1500 чланова.

Посао смо почели вршити са динаром, као материјалним оредством, а данас имамо вредност од 200.000 динара, као материјално средство за послове, ради којих смо се искупили. А да Учитељско Удружење заузима врло видно место са радом на: просветном, хуманом и националном пољу, није потребно уверавати вас.

Отуда је и дошло оно свесрдно и топло прихватање подивање