Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 69

вољно само писменост, већ је потребна моралност на првом месту, па тек остало.

Г. Воја Младеновић, је мишљења, да до год се школе не ослободе приватне иницијативе, о задатку њиховом не може говорити. Задатак њен треба да буде практичан. Она треба да буде слободна и световна.

Г. Душан Михаиловић, слаже се са предговорником, да у опште сад се не може говорити о задатку школе. Док се год не уреди учитељско стање о побољшању плата, и не уреди питање о подизању школа, о задатку истих илузорно је говорити.

Г. Милош Јанковић, налази да основица наставе треба да буде ручни рад а све остало, да буде у вези са њим.

Г. Јован Карабашевић, као и г. Шумкарац мишљења је, да је школи задатак поставио вам народ, јер он не тражи од учитеља да му деца знају промену заменица и др. већ да су писмена, да умеју да пишу, читају и рачунају.

Г. Јован Петровић наставља овакав задатак основној школи:

Рационалним ширењем српске писмености и просвете, српска, народна школа, треба да развије у младежи српске, тежњу 38. самоваспитањем и само образовањем у толикој мери, да се слободни српски, као свесни чланови културнога друштва надмећу у томе, који ће више користити племену своме с једне и човечанству с друге стране.

Председник ставља на гласање предложену резолуцију од стране анкете, која се прима са овим изменама: Да се из исте изостави учење у основној школи: словенског језика, црквеног певања, а ручни рад да буде обавезан само за женске школе,

Затим је данашњи састанак закључен у 6 часова а други заказан за 23. у Т часова у јутру.

Секретари: Председник скупштине, „Лазар Б. Ћурчиновић, Ђ. С. Којић. 18 и и о Оверачи записника;

В. Н. Казимировић. „Дим. С. Пауновић, Анла. М. Стојиљковић, 5 Дим. Глигорић.

1 ЗАПИСНИК рада ХХУП учитељске скупштине на дан 23. августа 1910. год. у Београду

Председник отвара П састанак. Позива секретара да прочита, записник прошлог састанка.

Прочитани записник примљен је без примедбе.

Председник предлаже да се приступи раду Ш анкетне комисије пошто чланови П анкетне комисије нису стигли на седницу. Позива известиоца. Тема гласи: „Треба ли све школе да су једнако уређене или треба да има неких разлика“.

Милутин Станковић говори о задатку народне школе. Тврди