Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 18

дати награду свима или никоме; њему најмање, јер има плату као благајник. Тражи да од сад сви записници учитељ. скупштине уђу у прву свеску „Учитељ“ -а.

Дамњан Митровић предлаже да се одбору изда разрешница. Слаже се са онима, који веле да одбор није радио на заштити сталешких интереса. Одбор није ништа радио поводом оваког по: стављања школских надзорника, и који је сваког дана читао нападе и протесте учитеља. О музеју и изложби у Загребу вели да треба послати нарочитог човека да види и уведе, оно што нама треба. О њима тиме ступамо у културну везу. Није за награду.

Божа Радуловић као члан извештајног одбора тражи да се унесе примедба за 120 дин. датих . Радосављевићу за набавку наставних срестава за шк. музеј. Тражило се обавештење од Гл. Одбора, а јутрос је Радосављевић у место оправдања, показивао неке кључиће и показивао злато. Криви учитеље што су га попели на висину, те им сада с висине и говори. Он је био под.-председник скупштине, а од сад је члан Гл, Одбора и вршиоц дужности шк. надзорника и као такав има рпу аката кривица у Министарству. Оштро га осуђује што је тек после тужбе лозничких учитеља, покушао да изврши поруџбину преко Стајића, а не онда кад је обећао. Тражи да скупштина то жигоше, а Гл. Одбор да тачно обавештење по овом процесу. (Чују се гласови: паре, паре, доле ве њим).

к. Радосављевић брани се од напада, вели, да то све долази из зависти. Пребацује му се за оно што је ослобођен, осуђује се не саслушан. Моли да му се остави рок за набавку ствари или повраћај пара у року од 20 дана.

Скушштина решава: да се питање о издатих му 200 динара на школовање остави Управном одбору, да он о томе донесе одлуку према ранијем решењу скупштинском, а 120 д. да врати или пошаље ствари у року од 20 дана.

Бора Марјамовић вели, како је он и прошле године обећао да ће у најкраћем року послати ствари, па још то није учинио. Тражи да му се остави рок.

Воја Младеновић. Констатује да извештај не може да буде добар. Предлаже да издржавање школе пређе у државне руке, одбор то није урадио. Сталност нису бранили. Забрањени премештај по молби нису бранили. Говори о конкурсу за психологију. Осуђује држање одборско према др. Паји Радосављевићу који се својом психологијом јавио на конкурс. Једва је, вели добио рукопис натраг.

Мигх. Станојевић у име Гл. Одбора вели, да није ретка појава, да неко место похвале добије грдњу, али радници ве и излажу критици. Мисли да је у Гл. Одбору баш ове године доста рађено и урађено. Каса је обогаћена ове године са преко 20.000 дин. Одбор је стално у послу, он непрестано даје директиву. Рађено је на подизању школа и цркава, у неослобођеном Српству помагане су породице, помагани чланови у беди и невољи, рађено је и на