Učitelj

12 УЧИТЕЉ

Скупштина се одазива са: живео !

Председник чита отпоздрав Њ. В. Краља који гласи: „Веома сам захвалан учитељској скупштини на искреном поздраву и изјави поданичке верности и оданости. Келим да јој рад буде од користи по народну просвету. — Петар“.

Скупштина се одазива са: живео!

да тим се прелази на дневни ред.

Милан Поповић говори о школском музеју. Тражи да одбор пошаље управника шк. музеја у Загреб да види збирку и уређење тамошњег музеја. По том прелази на питања, која је упутило Министарство. О њима говори начелно. Њих је, вели,-Министарство Просвете упутило и учитељима и другим људима који се интересују за основну школу. Учитељ. Удружење је за свако питање одредило анкетну комисију од три лица. Мишљења се потиру, нема сагласности: питања, није требало распарчавати. Требало је расписати конкурс за модеран законски пројекат о народним школама. Удружење треба да има регистар модерних рефорама, закона о нар. школама. Вели да Министарство не респектује захтевима учитељских скупштина, јер захтеви нису ошшти и доследни. Предлаже да удружење покрене један политички сталешки лист који ће бранити сталешке интересе. Брани одбор од прекора, Драг. Михајиловића о уређењу „Учитеља.“

Мих. Станојевић говори у прилог музеја. Бољи је, вели, сада, но раније. Што се тиче слања управника музеја у Загреб, мисли да се тиме не би много добило, јер ће у Загребу бити само локална изложба. Потпуно се слаже са Поповићем о покретању листа, јер би се тиме „Учитељ“ одржао на достојној висини, а тако исто слаже се и о расписивењу конкурса за модеран пројекат зак. о нар. школ.

Чеда Тодоровић брани Де Радосављевљевића од напада прекора односно помоћи која му је учињена. Није му, вели, дат зајам него помоћ у 200 дин. а 120 д. за набавку наставних срестава. Пребацује му што је баш он вршио поруџбину тих ствари и што баш код Стајића, кад је он био у Јени. Предлаже да се извештај извештајног одбора прими.

М. Омиљанић говори о извештају изгештајног одбора. Окреће пажњу скушштини да се не огреши, јер је све познато одбору. УК. Радосављевић је, вели, онда кад је новац из удружења примио био председник скупштине и чл. Гл. Одбора. Ако има кривице сви су криви. Верује да он није крив. Не допада му се рад Гл. Одбора. Чуди се откуда су чланови извештајног одбора сазнали за, тај издатак г. Жаки, кад у Годишњаку ништа не пише о томе. Њима је, вели, сад тек неко дошануо. У раду Гл. Одбора нема сагласности. Тражи да се све пропраћа одмереним тоном, и да се Гл. Одбор огради од аплауза „К. Јовановића и примедаба Драг. Михајловића.

Овет. Ивковић се не слаже са предлогом одборским којим ће се дати 200 д. награде благајнику удружења Св. Ђорђевићу. Или