Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 85

Треће године имала би П и ТУ раз.

Четврте године имала би [и Ш раз.

По овом питању говорили су г. Воја Младеновић и Јова Јовановић проф.

Председник ставља на гласање предложену резолуцију и скупштина је прима без икакве измене.

На реду је извештај УП анкете по питању. Колико да траје школска година и у које време; Сме ли се без велике штете на наставу увећати летњи распуст у сеоским школама и у које би доба то билозг

Извест.лац по. овом питању г. Чеда Тодоровић прочитао је ову резолуцију:

Школска година треба да траје 10 месеци, да почне 16 автуста а заврши се 15. јуна.

Летњи распуст довољан је за селске и варошке школе и нетреба га увећавати.

Разлози за горњу одлуку:

1. Што је потребно задржати о Божићу и Ускрсу по 10 дана распуста, и одмор четвртком после подне.

2. Што би повећањем одмора било од штете по наставу и васпитање. јер с губитком летњег расиуста, Божићњег и Усершњег одмора, празника и недеља и четвртака после подне износио број нерадних дана у години 150 (5 месеци), сем случаја слабости наставника, ђака и других ђачких изостанака:

3. Што је горња одлука сагласна утврђеном обичају и приближна ранијим законима и пројектима закона о народним школама, па и данашњем закону;

4. Што се горњом одлуком школска година почиње раније но данас, пошто је жетва свршена и што се добива више радних дана с јесени, када је и мање рада пољског, и боља исхрана ђака, него с пролећа.

5. Што одмор од два месеца по горњој одлуци пада у време најјачих сунчаних зрака, када су као што је у Психологији познато, душевне силе најнепродуктивније, умор у школама највећи и потребна промена рада, одмор и обнова снаге и учитељима наставницима и деци па и многим ђачким родитељима.

Што се за време летњег одмора у највећем броју села врши жетва и тада су народу деца најпотребнија.

т. Што је апсолутно немогућно одређивати по селима какве нарочите распусте због пољских радова. То би било штетно по наставу и васпитање. Сем тога немогућно је и због климатских услова и разнолнке врсте рада и задружног стања одредити то ·_ испражњавање школа. Баш да то народ и тражи, што не стоји у ствари, ни за све округе ти распусти неби били потребни у исто „време још мање за сва села и све домове. Најзад једну корисну навику, да деца иду 10 месеци у школу, и која је уведена милом или казном, не треба рушити“.

Председник ставља на гласање предложену резолуцију.