Učitelj

86 · У» чи ТЕ ЈЉ

Скупштина је прима с тим да последњи став одлуке гласи:

Ако би се увела обавезна трогодишња продужна школа по селима, она би могла почети рад 16. јануара, а радити редовно до 20. фебруара или 1 марта. Зато време ђаци оних наставника који раде у продужној школи били би распуштени, Само такав одмор и у то време с обзиром на измену програма и наставног плана, неби био од штете по целокупан успех наставе, васпитања и културни напредак места.

Затим је дата реч г. Ж'иики Дачићу проф. и уреднику „Народних Новина“, који је у своме лепом и искреном говору изнео, какво је стањо просвећености у маси и шта би и како учитељи на томе пољу требали да учине. Скупштина је с пажњом саслушала његов говор и захвалила му на истом.

Председник изјављује да Х, ХГи ХИП тачку на можемо свршити, пошто је већ мрак, те морамо завршити рад ове скупштине.

Председник, завршујући рад ове скупштине захваљује, Др. жавној Дирекцији и бродарским друштвима на повластицама у вожњи, које су припомогле да што већи број учитеља буду учесници ове скупштине, затим је пожелео свима срећан пут и да се до године састанемо сви здраво и весело у нашем Учитељском Дому.

Овим су овогодишње седнице закључене.

Секретар Председник Лазар ЈЉ. Ћурчиновић ХХУП редов. скуп. Уч. Удружења Ђ. С. Којић

Оверачи записника : Дим. Пауновић Анла. ЈБ. Стојиљковић, Дим. Глигорић,

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРАВИЛА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА,

Управа Учитељскога Удружења обвнањује овим на основу закона. о зборовима и удружењима даје ХХУП. Учит. Скупштина учинила ове измене и допуне у правилима Учит. Удружења.

:

Члан 835. правила Учит. Удружења мења се у погледу отварања Скупштине и руковођења рада на учитељ. скупштини овако:

„Председништво Главног Одбора биће у исто 608 и председништво скупштине.“

Н.

а). „Председници или изасланици зборских управа са члановима Главнога и Надзорнога Одбора решавају о пословницима, правилима, буџету и свима другим пословима, који се тичу удру-

~