Učitelj

18 у читЕљБ

губе по неколико година, проводећи као шегрти код каквих било мајстора. То се исто у опширном смислу може казати и за техничке школе, где наставници покушавају да обучавају само каквом било специјалном занату, у место да се послуже свестрасном система. тичном наставом. Исто онако, као што постоје општа припремна знања за изучавање свих могућих грана наука, исто тако посгоје и општа основна правила за изучавање разноврсних заната.“! Дати могућност детету да завлада и да се упозна са тим општим основним правилима, да постигне филозофију по могућности свих заната, целог производног рада у његовој целини — ето за чим мора тежити „Школа будућности“, а не за тим, да научи дете специјално овом, или оном занату. У том случају, ако дете осети наро. читу тежњу ка овим или оним облицима производног рада, оно их изучава подробније и брижљивије у специјалним школским занатским радионицама, које се могу отварати уз „Школу будућности“ у опој мери, у којој се буде јављала тражња за те школске радионице. И тада оно ће их тамо изучити, — пошто се предходно упознало са философијом производног рада уопште, — за

далеко краће време, него кад би приступило тим занатима пре тог познанства.

Све горе речено, наравно, ни из далека пе исцрпљује питање о улози и значењу пропзводног рада у оним новим васти но-образовним установама, које имају да замене постојеће, тако зване опште образовне, школске, учевне, књишке установе, и ја се надам да ћу се још не један пут дотаћи тих питања у следећим чланцима.

Из часописа „Слободно Вастпшпавање“ за 1907/1908 г. бр. 1.

(Превод Рт. Ј. Максиљовића).

Рт. Свет. Ристић.

ИЗ НОВИЈЕ СРПСКЕ ФИЛОСОФИЈЕ. | Радови д-ра Бранислава Петронијевића. ф 2. Историја новије философије, !-ви део од Ренесанса до Канта.

Почињемо претресање и критику Петронијевићевог већег дела с натписом: „Историја новије философије, |-ви део од Ренесанса до Канта“.

1 Кропоткинђ: „Земледђлје, промбшленностђ и ремесла.“ (Земљорадња, индустрија и занати). Превод А. Н. Коншина. Издање „Посредника.“ Цена 80 коп. (Адреса: Книжнљи магавинђ „Посредникљ“, Москва, Петровекја линји.)