Učitelj

· 100 УЧИТЕЉ

само таква крупна начела него и ситнице. Крајње је време да нови закон о народној школи буде такав како ће му стварно стање школа потпуно одговарати.

Како ће нова реформа народне школе захтевати дубље и дубље студије то ја мислим господо, да можемо — и пре те реформе помишљати на неке измене у садашњем закону, од којих су неке неодољиве, а друге праведне или лако изводљиве.

Као неодољиву потребу ја сматрам, да се мора обезбедити: издржавање школа п уредно пчсплаћивање учипељске сшатпариње. Ту измену стављам на прво место. Даље, као потребно и врло лако изводљиво ја сматрам на пример ову ствар: да се јасније, прецизније одреде они чланови у закону који говоре о станарини учитељској и о њиховоме праву на станарину и за време одсуствовања од дужности.

Ласно је прецизирати одредбе о казнама, те да се оне увек подједнако примењују те да о своме праву Министар не буде у забуни. Још лакше је, у параграфу о премештају учитеља уписати ону фамозну „запету“ па да Министар не запиње одобравањем премештаја по молби. (Један глас: доле са запетом !)

Не! Горе са запетом! (Смех).

Праведно би било: повећати почетне плате учитељима, и учитељицама. („Кивео |... Бурно одобравање.) Ласно је свакоме добити ваш аплауз за овакву једну мисао. Нарочито је ласно кад је. из. говара Министар за кога се претпоставља, да ће он такву мисао и извести... Али има једна реч која се овде згодно може применити, то је она фрарцуска изрека: да између ивице пехара и усне има увек довољно простора да се може просути садржина! Прилике су такве да ову реч не можете примити за готово.

Још нешто сматрам за праведно. Приликом прављења овогодишњег распореда учитељског пало ми је у очи, да врло добри и одлични наставници морају да седе сувише дуго по селима. Праведно је да девојкама, одличним наставницама, у добијању бољих места по варошима не сметају оне друге које су сретније и браком и породом. (Чује се: тако је!)

Млађим и одличним радницима требало би: створити могућности да брже но до сада могу долазити у Београд — ово је држим не само праведно него и потребно. (Чује се: живео!)

Још, и ово господо, и госпође. Ја осећам потребу да се новим законом обезбеди што више школовање женске деце и школовање веће женске чељади; јер прилично верујем у тачност оног