Učitelj

ПОКУШУИ Ј НОВЕ ШКОЛЕ 355

прозорима, затим стану под млак туш па после под хладан. Одело је све лако и пространо, за све подједнако просто.

После првих часова предавања, надмећу се у трчању, у групама, у којима учествују и такмиче се и наставници. Лекари, који овамо долазе, чуде се снази организама, груди и плућа, и приписују то у неколико и том трчању по планини.

Од летњих спортова треба споменути пливање, возање на чамцима, веслање, трчање на велосипедима, од зимских — „ски“ (лиже, крчуље — шлитшух — скоро два метра дугачке), саонице, крчуље (шлитшух).

Живот у шуми (приликом екскурзије).

Викерсдорфски ученици већ од прве године узимају учешћа у спортивним утакмицама у суседном селу и добијају награде не само локалне (мсстне), него и општеземаљске. Крај све лаке могућности, да се деца занесу за спорт који би био сам себи циљ, то се ипак не дешава: спорт и покретне игре тамо су само средство за циљ: да се створи здраво и крепко тело за жив, свеж дух, а такођер и да се развије моћ опажања, опрезност (смотренест), самодисциплина и одлучност.

Огромну улогу у животу Викерсдорфа имају путовања и екскурзије. Још прве године једна група ученика путовала је по Италији. Реферат о том путу показује, да су се и руковалац и сама омладина знали озбиљно држати иред класичном уметношћу и да су је темељно проучавали на самом месту. Затим су сви вас-

23%