Učitelj

ПРОСВЕТНА ХРОНИКА 389

цео стан. Селите се, молим Вас, где знате, то је било саопштење новог колеге госпођици Е, а оно, у осталом, није могло друкчије ни бити.

После дугог чекања, много непријатности стигла је објава о премештају и то у приватном писму, да је и она ишла уобичајеним редом, ко зна кад би се то свршило!: Мене толико не чуди што је ова госпођица са 50 дин. плате и старом мајком, у другој години службе, премештена из врањског у крајински, „можда је морало тако бити“, али ћу се непрестано чудити! Зашто јој овај премештај није одмах саопштен, кад је бар требало знати, да је требало знати, да је други наставник на њено место постављен и да ће он морати на време доћи, бар тако је расписом наређено.

Ја сам из непосредне близине посматрао иепријатности ове младе колегинице, које је она поднела због овог касног саопштења њеног премештаја, па сам ове редове и написао у жељи да се ово никада више и ни коме не догоди.

~ с

Знам да човек може да заборави штап, кишобран, мараму, кључ и др. али чисто је невероватно да „надлежни“ забораве једнога српског краљевско“ учитеља и то се десило.

У Б. је школ. зграда доиста и сувише мизерна. То се стално у извештајима тврдило. Централа просветна намисли да спасе децу те гробнице и 11. новембра 1909 г. актом затвори ту т. вв. школу. Учитеља те школе одмах премести у другу школу (други срез). Свикло је већ код нас да се дата па и написана реч не одржи и људи из Б. пораде да понова отворе „своју школу“. И успело се у томе. Децембра 12. исте године (доста брзо да се не дангуби) отворена је та школа и депешом наређено да ранији учитељ остане ту и ако је био премештен. И остао је. Кад је дошло време да учитељи примају плету дошао је и овај учитељ из Б. (што га примају на шалу) да прими плату. Ви не можете овде примити плату, премештени сте у срез власотиначки, благајна Вам је тамо отворила кредит а овде затворила, гласило је саопштење на каси где се плата издаје. Да идем. И отишао је. И тај учитељ из Б. радио је у једном срезу, а примао плату из другог, главно да је примао, мислећи да ће проћи седам гладних година и стићи његово постављење и кредит за плату. Преварио се, Дошао је септембар, министарство поставило другог наставника на његово место у срезу власотиначком, он и даље ради у Б. и моли да се његово „питање сврши“. Чекало се тако дуго да добијемо брзометне топове, па нека и овај учитељ очекне, „и то ће проћи“. Опет примање плате, учитељ из Б. тражи у власотинач, пор. оделењу. Не можете овде примити, нема за Вас кредита, други је на Вале место постављен. Тражите у Л. тамо је ваша школа. Да потражим помисли овај наш колега сетивши се оне лепе речи: куцајте и отвориће вам се (изгледа да ово важи само за рајска врата). Не можете овде добити плату, нема акта о Вашем постав-