Učitelj

392 МИ т Њ 35

добром и племенитом путу. А српско учитељство у Краљевини Србији треба да је центар или глава свесрпског учитељства Њему треба то да буде један од најглавнијих задатака његовог удруженог рада. А тај племенити задатак оно може да изврши само слогом и договорољ.

Место даљег излагања и даље препоруке ове доиста лепе, корисне и потребне књиге, за коју ипак не смемо рећи да нам је доцкан дошла, ми ћемо да изложимо само њену садржину. Ево је: родољубље; родољубље према човекољубљу , оттачествољуоље: народност и опаџбипа; чежња за отачбипом, народна часш: нашчмонално осећање према религиском осећању; — управљање српским народом: идеја народности, српска мисао ; српско брасшво и сродство; братство у зимрем смислу; родољубље у српском народу ; моћ родољубља; љубав трема домовини % отшачбинља ; српска отацбима; зашлимта према српској опацбини; националне маме; несталтпост и неиздрмсљивосшт, раздражсљивост м пренагљеноста, страсно частољубље м освешољуоље; неслога свађање ; нешриљивост м тесногрудост ; полишичко-паршљска поцепаносш; лако. верност и поводљивост:; недовољпо националпо образовање; слаба просвећеност ; неразвијеност осећања дужности ; опадање моралности ц побожности, немарљивосш и нештедљивост ; слабо стање здравља ; надмоћност другиг народа; — породично васпилаање ; народно просвећење; друштвена средина ; патриоаска удружвња ; општитске џ државне установе; привредна народна снага ; народна одбрана, — пационално образовање у српским школама ; основне школе; средње школе; вшив школе, саручне школе; женске школе, обрадовање српског националног карактера; — дужности м заслуге; дужности народних училавља; дужности професора и представника јавног мпења,; дужтпосим наште свешлаеника ; думеносшаи српских лекара, дуженосшиа наши чиновника, дужности наште власат ; дужност привредника и трговаца ; дужпост раденика џ војника ; дужетпости Српкиња... Свих ових 56 чланака распоређени су на осам главних одељака од којих први служи као увод. Последњи је најглавнији. Који од читалаца нема стрпљења да прочита целу ову књигу, треба бар. да прочита и прими последњи одељак, у коме је лепо предочена и јасно изложена дужност нас свију грађана и синова наше отаџбине. Као што је поменуто сви су одељци кратки и јасни. Поред тога писац се одликује нарочитим методом у писменом излагању мисли. Он говори кратко и само оно што је потребно. За то његово излагање може да разуме и полуписмен читалац. Пише потпуно педагошки.

Од задужбине покојног Димитрија Стаменковића лепо јеи похвално што је у народ пустила и једну и књигу о васпитању у ширем смислу, која је популарно написана. Не знамо услед чега али се овакве књиге до сада у нас ретко примале и растурале. Изузетак је учинило наше „Учитељско Удружење“, цењене задужбина Илије Коларца као и „Матица Српска“. Наша Књижевна