Učitelj

402 · ~ чин с

= -' -_-_

одмах је доставио у препису све резолуције и одлуке Учитељске Скупштине из којих би се Господин Министар, ако жели, могао упознати са жељама и захтевима нар. школе и учитељства а у исто време и замолио Господина Министра да изволи примити лично Главни Одбор и саслушати га не само о тим резолуцијама скупштинским већ и о другим неким стварима које се тичу школе и учитељства као н. пр. 0 незгодном положају нар. школе и угледа учитељског који се ствара постављањем лица која немају ни стручне спреме ни 10 добности за вршење тешке и узвишене слушебе учлипељске, 0 неправедном одузимању сванарине учитељске кад је учитељ болестан, које питање је рас“ правио и Државни Савет у корист учитељску, и др.

Ну Господин Министар Просвете још није у могућности да прими Главви Одбор те стога ни по једној од горе именованих ствари не може дати учитељству обавештења.

Што се тиче предлога Г. М. Милојевића и другова о изменама и допунама зак. о нар. школама, који је већ поднесен Народној Окупштини, ми смо још У прошлој свесци „Учитеља“ обавестили вашо читаоце у чему се те измене и допуне састоје у главноме. Појединости и мотиве за ове измене нисмо могли сазнати с тога што пројекат још није одштампан већ је у рукопису. Скупштински Одбор за оцену умесности тога предлога нашао је да он испуњује све законске форме и да га треба упутити на мишљење Државном Савету. Али како он мора проћи, још како смо чули, и кров Министарску седницу пре него што оде у Државни Савет то смо сазнали да се тај предлог налази пред Министарским Саветом.

Шта даље будемо сазнали о судбини ових двају пројеката извести ћемо наше читаоце.

ж

Једна новина у кашој Државној Штампарији. Наш вредни управник Државне Штампарије г. Жика (0. Дачић решио је, да се од сада, на свакој повезаној књизи државног издања, које се штампају за наше школе, на увутрашњој страви корица, лепи у боји израђена картица Србије и српских земаља. Овај му је поступак одобрио и министар просвете. Ово је доиста депо и племенито. Наше земље не треба наша омладина никако да испусти из вида. Оне треба да им буду непрестано пред очима, бар у слици. Овако ће им бити; само би ми били за то, да се уз ове картице на исте књиге лепе и слике нашег владара. У Аустро-Уугарској то се већ ради, па зашто и ми ке би тако :!

– ст. М. М. уч.

Кажњени општ. часници за школски прирез. На тражење Окр. Школског Одбора округа подринског, начелник среза поцерског казнио је, Живојина Лазића председника општине радовашничке за непредати прирез школи у Цуљковићу са 60 динара. :

Вачелник среза рађевског, казнио је Аксентија. Васића председника 00 штине брезовничке и Живојина Стојшића благајника исте општине за непредати

- прирез школи у Белој Цркви са 10 50 динара. ("О Е.

Учитељи као радници на књижевном # културном пољу. У Француској министар просвете издао је скоро једно наређење, школским инспекторима, од којих тражи, да му доставе имена наставника и наставница основних школа, у ре-