Učitelj

БЕЛЕШКЕ 408

публици и колонијалма, који ревносно раде на књижевном и културном пољу, ради паграђивања и одликовања. Још се ту говори, да инспектори треба такве раденике, при конду итисању, да имају нарочито у призрењу, па даим,у колико је то могућно, и олакшавају рад у школи, као и да им дају потребна осуства, кад год то затраже. — Тако се то ради у Француској, а код нас обратно. Некада се, колико толико, и код нас водило рачуна о наставницима, који раде на књижевном и културном пољу. Особито се ценио рад ових првих. Чак се то предвиђало и у министарским посланицама школским надзорницима и тражило податке за то. Па се то у последње време сасвим напустилог!! Ко ти данас води рачуна и о учитељима, који „пискарају“ којекуда. Та с књижевницима, емо дао Бог пресићени. Успех и програм, то се тражи. Каква Француска, какви бакрачи,

Ми смо је прешли у свачему, па и у гоме. Зар не видите, који имате оче: !!.... - Ста. М. М. уч.

Једно учитељско веће у Београду. Стални школски надзор у Србији се на махове јавља и ишчезава. Немање материјалних срестава и спремних људи стална су сметња правилном извођењу његовом.

Због законске немогућности напуштен је прошлогодишњи покушај са „вршиоцима дужности“ и народне школе остављене су опет старању и бризи сеоских кметова.

Ове године покушано је опет да бар Београд добије сталног школског надзорника: Учињен је покушај да бар у Београду стални школски надзор одговара ономе циљу ради кога он у главноме у просвећеном свету и постоји, а то је да буде иструктиван: да се њиме утиче на напредак наставе и све боље усавршавање школеких радника, те да према томе и школски надзорник буде стварни помагач учитељски у тешком послу васпитачком, који је са њима за једно за успех наставни одговоран, а не да буде само судија за бележење учитељских оцена.

И ако је, са извесних разлога, надзор прече било уводити у унутрашњости но у Београду, ипак је са другог гледишта ово потпуно оправдано.

Београд треба да даје импулс Србији. Настава у београдским осн. школама треба да стоји на висини са које ће бити пример целом учитељству. А наставници београдских осн, школа треба да предњаче у вештиви наспитачкој, да су упознати ба свима новинама модерне методике појединих предмета како би као такви могли бити покретачи напреднијег рада и осталим друговима својим, који су у далеко тежим приликама од њих...

Стални школски надзорник за град Београд Д-р Миливоје Јоватовић свој овогодишњи надворнички рад отпочео је са једном конференцијом свију наставника-ца Превит разреда београдских осн. школа, коју је одржао 27. новембра т,г.

На овој конференцији школски надзорник г. Јовановић изнео је извесне назоре о почетној настави у народној школи истичући шта треба да буде главни циљ наставе у 1 р. народне школе.

Како је предавање г. Јовановића од интереса по читаоце „Учитеља“, то ћемо главне мисли из истога овде изложити.

Г. Јовановић прво износи своја опажања да се ученици Т разреда по нашим народним школама не вежбају у довољној мери у излагању својих мисли и да услед тога не умеју причати, па ни многе речи чисто и правилно изговарати.

26%