Učitelj

УТВРЂИВАЊЕ НАСТАВНОГ ГРАДИВА 343

тога градива. Рад овај може се сматрати као виши ТУ. ступањ који се мора добро припремити, да би се постигао циљ. Овако исто поступа се и кад се хоће да понове веће целине, кад се дакле предузимају генералне репетиције пред крај тромесечја, полгођа, пред крај школске године у намери да се добије јасан преглед свега што се научило, и што ученик треба тачно и прегледно да наброји у главним потезима.

4. Просто понављање, и ако је од вредности, може да буде и опасно, јер може да ослаби интересовање, и ученици престају да прате рад са живљим учешћем, па се изгуби и воља за радом. Наставник мора учинити да и при понављању преовлећују код ученика пријатна осећања, а то ће бити, ако се понављања врше чешће, управо кад треба, те ученици знају и умеју што треба да понављају, и рад тај тече зато живље. Ну, да понављање не досади, треба градиво груписавати на разне начине, па да се при понављању полази и с новиг гледишта, да би се старо, добро познато градиво јављало у новој светлости.

Свака промена и сваки нов ред у излагању познатог градива помажу да ученици с интересом прате рад, али то их и тера да градиво доведе у везу и да га тако све више утврђују. Времена се не троши много, а циљ се овако најуспешније постиже.

5. При понављању треба употребити и читанке и друге књиге где је извесно градиво обрађено на други начин или изложено с другог гледишта, краће или опширније, те се ученици с највећом пажњом удубе и понављају радо оно исто што су и пре тога можда и више пута чинили.

Понављањем помоћу читанке и других књига ученици се вежбају и да задобнју лакоћу у читању.

6. И писмени задаци могу да послуже овом циљу, кад се тражи да ученици писмено изложе шта су раније учили из појединих предмета. Ученици се овако вежбају и у писменом искази“ вању мисли; а поред тога овако се доводи у везу језиковна настава с другим предметима.

7. Млађи ученици, и ако знају неку ствар, ипак је не могу слободније да репродукују, и наставник мора бити задовољан често тиме што ће му они одговарати на питања, која им даје. Чак је и опасно тражити да на пр. ученици |. разреда самостално излажу градиво, ма то била и нека прича, јер они то могу чинити механички. Који пут треба и ово исказивање у целини да се тражи