Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 101

Значај ове библиотеке је, као што се види, разноврстан. Али главни циљ коме она има да служи је решење српске културе, српске књите, српског духа и стила у Босни и Херцеговини, Кивећи под разним приликама у разним земљама српски је народ на путу да се културно диференцира. Босанци су готово најјаче изложени тој опасности. Силни странци већ су почели да шире свој утицај. Интелигенција се школује на разним школама, с којих доноси разне идеје и утицаје средине у којој се школовала.

Разноврсност тих утицаја осећа се у погледима на културан живот, у литерарном образовању, а особито у стилу и језику. Циљ српске библиотеке у Сарајеву је културно јединство срп ског народа, које се најлакше постиже ширењем српске књиге, српске науке и литературе; особито српског начина. писања.

Мислимо да смо довољно истакли значај ове нове установе у Сарајеву. Свакоме ће бити јасно да сви треба да је помогнемо.

Ко има књига на поклон треба да притекне у помоћ овој корисној установи. Моле се сви родољубиви Орби, редакције свију часописа и листова да у почетку поклоне што више књига и комплета својих листова. Напомињемо да се апелује само сада при оснивању библиотеке, а доцније ће се библиотека редовно претплаћивати на све српске часописе п истакнутије новине.

КЊИЖЕВНОСТ

„Фер ТИ

Мала Народна Књига. Свеска 1. и 2, Издање уредништва Народних Новина.

Наш неуморни трудбеник на народном просвећивању г. Живојин О. Дачић управник Државне Штампарије, поред својих Народних Новина и Календара, који у хиљадама примерака растура у наш народ, изненадио нас је још једном новином. Од скора је почео да издаје и „Мале Народне Књиге“, у намери, „да би и најсиромишнији Орбин могао имати своју домаћу књижницу и књигом се просвећивати“. Ове ће књижице излазити, свакога месеца, у свескама од по четири штампана табака мале осмине, Биће и илустроване. Једна свеска стајаће само десеф пара динарских. До сада су штампане и разаслате по народу прва и друга свеска. У првој свесци су две приповетке Лазе К. Лазаревића: На бунару и Први ту с оцем на јуларење, са, сликом и кратком биографијом пишчевом; а у другој свесци су неколико пробраних и доиста лепих народних песама о цару Стевану Душану, са његовом сликом и тумачењем најглавнијих догађаја из његова живота, који се у песмама помињу. — Уредништво јавља да ће у наредним свескама бити штампани: Неимар „Поменика“ М. Ђ. Милићевића; Одабране притовешке М. Ђ. Гл