Učitelj

700 У ЧИТЕЈЉБ

Зар је немачка царевина зато помогла аустријском савезнику са руком на мачу, да немачки елеменат својом пропашћу плаћа рачун; Немачка с правом очекује, да Аустрија неће дозволити, да Немци, који су обрадили босанско земљиште за Ау: стрију, пропадну, а њихове културне установе да пређу у руке новим господарима.

Немачка штампа позива све Немде да скупљају прилоге за Босански школски фонд; Немци треба што више да прилажу за своје колоније, против којих су свом жестином навалили некултурни словенски варвари.

Тако кукају Немци. А кад се у Аустрији стотинама хиљада словенске деце не да словенска школа, онда то није некултурно.

Не може се руком цивилизације, прикрити немачка крвожедност. Наша браћа у Босни и Херцеговини прегли су да све своје националне послове узму у своје руке. Њихова привредна и просветна организација врши се енергично али мирно и без ларме. За последњих неколико година завели су неколико корисних установа, које су својим радом обухватиле целу земљу, и које су показале велики успех. Да напоменемо само друштво „Просвјету,“ које је за девет година свог рада школовало о свом трошку не колике стотине великошколаца, преко хиљаду ђака из средњих школе, послало у свет преко пет стотина шегрта, основало. сто и двадесет земљорадничких задруга, издало у националнз цељи преко по милиона и стекло имање од 400.000 круна! Поред тога од важности је и црквено школска аутономија, плодови њена рада имају тек да се осете.

Џре неки дан основано је друштво „Привреда“, које ће извести привредну организацију целе земље, брзо ће се основати централна банка, која ће уз досадања двадесет и три српска новчана завода водити финансиску. ИН спао народа у Босни и Херцеговини. · -

Рад на националним стварима у Босни не зна ни за одмор, ни за препреке. Тек што је основано друштво „Привреда“, јављају нам да се оснива и српска народна библиотека у Сарајеву. Библиотеку оснива „Просвјета“ а помоћиће је и Велики управни и просвјетни Савјет и то са знатном сумом од 10000 круна. Би. блиотека има више циљева и према томе имаће и више начина рада.

Први јој је циљ да код интелигенције повећа вољу за читањем, да јој помогне да допуни своје стручно образовање. Други јој је циљ да прикупи сву литературу која се тиче Босне и Херцеговине, српских и југословенских земаља.

Трећи јој је циљ да шири српску идеју у широке слојеве народа. У томе циљу библиотека ће организовати по провинцији,

по варошима и по већим селима и тако зване покретне и путујуће књижице.