Učitelj

708 УЧИ ТО БОЈ

Учитељска штампарија у Љубљани. — Вредно и напредно учитељство словеначко даје све више доказа о својој сталешкој свести. Оно је своје прегаоштво крунисало још једном новом културном тековином. У прошлој години словеначки учитељи подигли су у Љубљани дивну зграду, у којој је смештена њихова штампарија. Та зграда стаје преко 100.000 динара. Распоред је зграде изврстан. Све је удешено у унутрашњости тако, да сви штампарски послови стоје један 6 другим у непосредној вези. Тако се сада на овом послу неће нимало дангубити и трошити узалудно скупоцено време. Поред тога, послови се у овој учитељској штампарији отправљају тачно, брзо и у реду. Израда је солидна, а техничка страна без конкуренције. Ова културна тековина словеначких учитеља доноси имену њихову велики углед. Ологом се постижу велике ствари. Благо земљи, у којој просветни радници дишу слогом и јединством. Она мора постати моћна и снажна. А то је чини срећном и виђеном.

ж

Интернат „Младика“. — Још 1906. године основано је у Љубљани друштво „Младика, коме се главна дужност састоји у томе, да се најозбиљније стара о васпитању словеначких девојака. Већ године 1907. ово је друштво основало интернат за девојке. Прве године биле су у том интернату 24 питомице, а сада их има преко 60. Друштво је ово наумило, да подигне једну колосалну зграду, у којој би био смештен интернат и уређен према свима потребама модернога васпитног завода. Ова би зграда стала око чегврт милијуна динари. А како ово младо друштво не располаже теликом сумом, то се обратило апелом на све вловеначке родољубе, да му помогну остварити ову дивну замисао, која ће највише користи донети словеначкој народној ствари тим пре и више, што и данас још многи Словенци шаљу своје кћери у сличне немачке заводе, а кад би имали свој модерно уређени завод нестало би ите немиле појаве. Познавајући словеначко родољубље више је но сигурно, да ће се ова племенита замисао остварити у најскоријој будућности.

х

Исправка. — У списку скупљача прилога за Учитељски Дом погрешно је одштампано да је г. Милан Дачић, учит. из Прњавора послао 50 дин. већ треба, 60 динара, што се овим исправља.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ,

__ЗАПИСНИЦИ РАДА ГЛАВНОГ ОДБОРА

ХУП САСТАНКА „Главног Одбора Учитељског Удружења, 11. децембра 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Стеван Ђорђевић, Мих. Станојевић, Мара Кокановићева, Светислав Поповић, Милева Антоновићева, Крста Јонић, Мих. Милошевић, Стојадин Петровић, Пера Ђурић, Никола Чолаковић, Васа Симић и Жив. Јовановић.