Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 885

ЗАПИСНИК ХХХМ СЕДНИЦЕ Управе Учитељ. Удружења 18. фебруара 1912. год.

Били су: Урош Благојевић, Ил. Радосављевић, Дим. Соколовић, Савка Радичевићева, Гвозд. Јовановић, Ант. Стоиљковић, Ст. "Ђорђевић, Ант. Младеновић, Ђ. Којић, Васил. П. Стојановићка, Мил. Луковић, Љубиша Марковић, Милут. Станковић, П. Ђурић, Свет. Живковић, Милева Антоновићева, Богосав Вукићевић, Гр. Аџемовић, Мара Кокановићева, Мих. Стевановић и Ж. Јовановић.

1. Прочитано је и примљено к знању писмо Мих. М. Милића, 6. председника Лужничког Учитељског Збора, којим извештава да је збор због индиферентности чланова, растурен и више не МА

Примљено је к знању.

2. По писму управе Тучке књижнице у Спљету одлучено је да у корист те књижнице откупи Учитељско Удружењо 50 признаница, а осталих послатих 50: да се продаду учитељима овдашњим.

3. Прочитано је писмо Јасеничког Учитељског Збора, којим се тражи да се смањи цена за издржавање деце учитељ. у дому.

Управа је одлучила да се Јасенички Збор извести, да Удружење и по овој цени губи на сваком ученику по 12 дин. месечно и да ће 29 Учитељска Скупштина утврдити стална ПаИ Дбма, па и цене за издржавање ученика у Дому.

4. Прочитано је писмо г. Јакова Пасковића учитеља, којим - шаље Удружењу 20 дин. прикупљеног прилога за дом.

Пимљено је к знању са захвалношћу.

5. По молби Драчке Земљорадиичке Задруге решено је:

Да јој се шаље „Учитељ“ по 6 динара годишње.

6. По писму управитеља школе у Медвеђи одлучево је:

Да благајник изврши одмах пређашње решење Главног Одбора и да пошље тој школи утемељачки улог за покојног Јована Максимовића. |

7. По поднетом рачуну А. Ристића инжињера за исплату инсталисања електричног осветлења и водовода у Дом решено је:

Да му се рачуни исплате, пошто изврши оправку на умиваоницама и на цеви која спроводи воду у сенгрубн, и-пошто му овере квиту председник и управник Дома да је све уведено што му се у рачуну помиње.

8. Повела се реч о томе треба ли у дворишту дома подићи · павиљон у коме би ученици учили лети и у коме би се држале Учитељске Скупштине, решено је:

Да се овај павиљон не подиже но само зид, који би спречавао роњење земље, а двориште да се засади дОп ел као што је и пређе било решено.

9. Да не би новац лежао без прихода у бата И решено је:

Кад благајник прими из Министарства Просвете 50.000 дин. на име одређене помоћи за Учитељски Дом, поделиће ову суму новаца и раздаће на штедњу: Врачарској Штедионици, Врачарској Задрузи, Грађанској ПОЛИСИ, Прометној Банци и Чиновничкој Задрузи.