Učitelj

886 уши те љЊ

10. Према одлуци Учитељске Конференције од 12 овог мес. решено је:

Да један део Управе Удружења престане Главном Одбору Радикалне Странке и да му изложи потребу брзог преуређења основне школе и побољшања учитељских плата, и да тражи обавештења о намери Радикалне Странке мисли ли првом сазиву изнети на решење учитељско питање.

1. По предлогу Милутина Станковића решено је:

Да се известе сви Учитељски Зборови да ће се Управа Учитељ. Удружења заузети да издејствује сваком учитељу, који буде изабран за посланика, пензију и да ће му по могућству, указати и материјалну помоћ, ако би му била потребна.

О овоме ће Управе Учитељ. Зборова известити све учитеље који се кандидују за посланике.

12. По предлогу чланова извршног одбора решено је:

_ а) Да изда Удружење једну књижицу са неколико расправа о најнужнијим и најважнијим реформама које треба што пре извести у основној школи. Ко ће радити ове расправе, и ко уредити књижицу решиће се на другој седници.

6) Да један учитељ прикупи све дневне листове у којима је ма шта писало о школи и учитељима од Ванредне Учитељске Скупштине: _

в) Да Управа Удружења с времена на време извештава све. зборове о раду и успеху на учитељском питању.

г) Да се за време рада Народне Скупштине ангажује једно новинарско спремно лице, које ће написати неколико чланака за школу и учитеље.

Председник Надзорног Одбора, Председник Главног Одбора. Илија Радосављевић. Урош Благојевић. Секретар,

„ив. Јовановић.

ЗАПИСНИК ХШ СЕДНИЦЕ Главног Одбора Учитељског Удружења 25. фебруара 1912. год.

Били су: Урош Благојевић, Дим. Ј. Соколовић, Мил. Станко вић, А. Младеновић, Мих. Стевановић, Мил. Антоновићева, Васил. П. Стојановићка, Ст. Ђорђевић, А. Стојиљковић, П. Ђурић, Мих. Милошевић, Ник. Михаиловић и Жив. Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник ХП. седнице Гл. Одбора.

2. По писму Космајског Учитељског Збора од 21. овог мес.: да је Милутин Пантелић учитељ кандидован за посланика, Главни Одбор је решио да ће настати, да се г. Пантелићу да место на кандидационој листи достојно његовом положају. _

3. По предлогу Нишког Учитељског Збора: да се прими у дом породица пок. А. Вулића решено је: